След седем години във Формула 1, роли като тест пилот и титулярен ас в четири различни отбора, Витантонио Люици е човек, чиято дума има тежест в средите на шампионата.

Италианецът е в България за участието си в първия в Източна Европа 12-часов картинг маратон, но с удоволствие анализира горещите теми от Формула 1 за зрителите на DIEMA SPORT.

- Коя е най-интересната тема за теб от трансферния сезон тази година?

Традиционно през този период има хаос на пазара. Льоклер отиде във Ферари, Кими в Заубер. Има много въпросителни около Форс Индия и бъдещето на пилотите им. Всичко се променя във Формула 1. Самият шампионат се промени много в последните десет години. Но това е част от играта. Имаме пилоти като Льоклер и Окон, които са много конкурентни, но това не означава, че ще получат най-добрата възможност. Очевидно Льоклер във Ферари ще има отличен шанс с най-добрия болид в момента. За Окон обаче нищо не е ясно. Трябва да видим какво ще направи Строл. Но Кими в Заубер ще е нещо интересно догодина. Мисля, че ще е много по-спокоен там и ще повтори това, което направи с отбора преди години.

- Ти прекара известно време в семейството на Ред Бул. Както мислиш за развода между Дани и отбора?

- За мен беше изненада, защото според мен Дани беше ключът към бъдещето на Ред Бул. Макс все още прави доста грешки, плод на младостта и липсата на опит. Очевидно е, че е бърз пилот, в това няма съмнение. Но, за да спечелиш титла, трябва да си фокусиран и постоянен. Вижте Фетел тази година. Това е човек, който винаги е показвал постоянство, но тази година прави грешки, каквито не е правил преди. Затова за Макс няма да е лесно. И е много странно, че Дани взе това решение. Но може би му е дошло до гуша от политически игри, нещо, което винаги е било част от Формула 1.

- Торо Росо има проблеми с намирането на пилоти с необходимия лиценз за следващата година. Случайно да си получавал обаждания напоследък?

- Бях в Монца, но… може би вече съм доста далеч от Формула 1. Но никога не знаеш… Все още има доста състезания до края, говоря си с хората от отбора, но не за неща от Формула 1.

- Друга спорна тема бе тази за „ореола“. Какво можеш да кажеш за него, след като видяхме какво се случи в Белгия и дори на Монца с тези големи катастрофи. Може да кажем, че дори спаси живот.

- Трябва да кажа, че естетически не харесвам „ореола“, но очевидно той работи добре. Убедихме се в това на Спа. Във Формула 1, а и не само там, хората не осъзнават колко полезно е подобно нещо, докато не се наложи то да сработи. Да, естетически не стои толкова добре на колата, но спаси животи в последните няколко състезания, в които видяхме катастрофи, в които главата на пилота можеше да пострада. В крайна сметка е нещо позитивно за Формула 1. Не съм голям фен на асфалтовите зони за сигурност, но с колата трябва да направиш всичко най-добро за сигурността на пилота.

- Кой ще е световният шампион за тази година?

- Ако трябва да заложа пари, ще го направя за Люис. Но се надявам Ферари да не прави груби грешки до края на годината, защото това е най-добрата кола и отборът може да се бори за титлата.