Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън очаквано победи в състезанието за Голямата награда на Белгия. Той удържа първата позиция през почти цялото време, а подгласник беше съотборникът му в Мерцедес Нико Розберг. 

До последната обиколка на подиума се виждаше Себастиан Фетел с Ферари, но буквално няколко километра преди финала той спука гума и отстъпи позицията си на преследвача Ромен Грожан. 

Британецът окупира първата позиция от началото и я изпусна само при спиранията в бокса, но впоследствие си я връщаше безпроблемно. Той завърши с преднина от малко над две секунди пред съотборника си, но в нито един случай не беше застрашен от него. 

Двамата с Розберг бяха с над половин минута преднина пред най-близкия си преследвач, който дълго време беше Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион водеше люта битка за третата позиция с Ромен Грожан от Лотус, но държеше всичко в ръце. 

Това беше така до предпоследната обиколка, когато пилотът на Ферари спука гума и в крайна сметка трябваше да се примири с изпадането си назад в класирането буквално метри преди финала на "Спа". 

Така за първи път от 2013 г. Грожан се изкачи на подиума, въпреки че едва ли е доволен от начина, по който се добра до него заради инцидента с конкурента му. Веднага след него завърши пилотът на Ред Бул Дани Квят, който отсрами тима си след ранното отпадане на Даниел Рикиардо. Двигателят на австралиеца просто угасна в 21-та обиколка. 

Серхио Перес оформи челната петица, а след него Фелипе Маса пребори Кими Райконен за шестата позиция. Топ 10 затвориха Макс Ферстапен, Валтери Ботас и Маркус Ериксон. В конфузна ситуация от тях се замеси Ботас, който по едно време се появи на пистата с три меки и една твърда гума, за което беше наказан, а впоследствие се наложи и смяна. Но все пак финландецът се добра до десетката. 

Така след този старт Люис Хамилтън остава на върха в генералното класиране с 227 точки, следван от Нико Розберг със 199. Фетел е трети със 160, а останалите са далеч зад тях. 

При конструкторите Мерцедес е с чудовищна преднина пред втория. Германците са с 426 точки, докато вторият Ферари е с 242. Уилямс е на третата позиция със 161 точки в генералното класиране.