Световният шампион Макс Верстапен защити пилота на Мерцедес Джордж Ръсел след удара между двамата в Гран При на Лас Вегас вчера.

Двамата се докосната при преминаването на завой №12 в 25-та обиколка на състезанието, когато Верстапен атакува от вътрешната страна на кривата. Ръсел обаче тръгна да си завива нормално за нея и се стигна до контакта между двамата, който доведе и до второто излизане на колата на сигурността, за да могат маршалите да почистят пистата от разпилените отломки.

По-късно Ръсел бе наказан с 5 секунди, които го смъкнаха от четвъртото на осмото място след финала. След него британецът призна пред медиите, че не е очаквалн Верстапен да го атакува точно в тази част от пистата, защото след завой №12 следва дългата 1.9 километра права на The Strip. Британецът пое цялата отговорност за този контакт, а по-късно в негова защита се изказва и Верстапен, който спечели във Вегас, въпреки че кара със счупено предно крило във втората половина на надпреварата.

„Сложно е. Искам да кажа, че той не го направи нарочно. Мисля, че той просто не очакваше да го атакувам в този завой. Поне такова беше моето усещане. Бях от вътрешната страна и той зави все едно ме нямаше там. Така че предполагам той просто не ме видя“, обясни Верстапен.

„Ниската деградация на твърдите гуми, много слипстрийм на дългите прави и насрещният вятър помогнаха на състезанието. В бавните завои не губим толкова много, когато следваме други пилоти. А на тази писта има много дълги отсечки, на които се дърпаме. Между завои №4 и №5, между завои №9 и №12, разбира се от завой №12 до №14 и след това от завой №16 до завой №1. Един фестивал на въздушното изтегляне, който направи състезанието много хубаво“, заяви Верстапен.