Световният шампион и лидер в класирането Макс Ферстапен от Нидерландия не остави шансове на конкурентите си и на Гран при на Нидерландия във Формула 1, като постигна девета поредна победа през сезона и общо 11 през кампанията. Така той изравни рекорда на Себастиан Фетел. Въпрос на време е само пилотът на Ред Бул да триумфира с трета поредна титла. Това бе трета поредна победа за Макс в Нидерландия.

Състезанието премина през моменти на проливен дъжд, каквата бе и прогнозата, което накара пилотите да влизат извънредно в бокса за смяна на гуми.

Седем обиколки преди края състезанието бе спряно с червен флаг за близо половин час заради локвите, които се образуваха на пистата и ниската видимост.  След прекъсването болидите бяха водени от кола на сигурността за една обиколка. 

След подновяването Макс Ферстапен все пак успя да направи аванс от повече от три  три секунди пред испанеца Фернандо Алонсо с Астън Мартин, който завърши втори, а на трето място остана съотборникът на Ферстапен в Ред Бул Серхио Перес. Ферстапен завърши с време 2:24.04.411 часа. Това бе и седми подиум за Фернандо Алонсо през 2023 година. 

Мексиканецът обаче получи наказание от 5 секунди, което качи на подиума французина Пиер Гасли от тима на Алпин.  Испанецът Карлос Сайнс от Ферари и Люис Хамилтън от Мерцедес се бориха до последно ожесточено за петото място, но пилотът на скудерията на позволи да бъде изпреварен в последните 4 обиколки. В зоната на точките завърши още Ландо Норис, тайландецът Александър Албон с Уилямс, австралиецът Оскар Пиастри с Макларън, французинът Естебан Окон с Алпин. 

В края на първата обиколка дъждът чувствително в Ниската земя засили и Перес, Леклер, Гасли, Цунода, Лоусън и Магнусен влязоха в бокса за гуми интермедия. Алонсо изпревари Норис в края на първия сектор докато и двамата бяха със сликовете. В края на обиколката Верстапен, Алонсо, Сайнц и Окон също влязоха в бокса, докато Норис и Ръсел останаха на пистата.

Кевин Магнусен реши да сложи меки сликове в десетата обиколка, макар да имаше предупреждение, че предстои нова порция валежи в Зандвоорт от екипите на болидите. В началото на състезанието Шарл Льоклер се чукна с Оскар Пиастри и след 12 тура влезе да смени своите гуми, като щабът на "черните кончета" смени и носът на болида на монегаска.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

В 16-ата минута Логан Сарджант се удари в сектор №2 и беше невредим, но на трасето се появи кола за сигурност. 

В хода на състезанието дъждът спря, а Верстапен започна да отваря разлика пред Серхио Перес. Фернандо Алонсо оформяше Топ 3, но темпото на нидерландския световен шампион беше брутално и трудно можеше да го настигнат останалите. Люис Хамилтън се движеше на 11-о място след 30 обиколки в Нидерландия. Джоу загуби още едно място, този път от Хамилтън, който с лекота задмина пилота на Алфа Ромео с DRS на старт-финалната права.

След 43 завъртания уикендът на Ферари продължи да бъде ужасен, след като Шарл Льоклер се оттегли от надпреварата поради редица проблеми. Към края на състезанието дъждът над пистата стана изключително сериозен и всички пилоти влязоха за смяна на гуми за супер мокър асфалт. Серхио Перес се завъртя, след което погуби третата си позиция, като Фернандо Алонсо го задмина. Джоу катастрофира, заради което беше показан червен флаг при изключително трудните условия и многото локви по трасето.

Състезанието беше подновено след малко повече от 30 минути, а маршалите дадоха пет секунди наказание на Чеко Перес. Верстапен запази първата си позиция след рестарта, а битката беше между Сайнс, Хамилтън и Норис.