Двукратният световен шампион Макс Верстапен спечели първата квалификация за сезона. Нидерландецът ще стартира от челното място в Гран При на Бахрейн в неделя от 17:00 часа. Верстапен записа време от 1.29:708, а Серхио Перес остана втори само на 0.138 секунди от съотборника си. Трети пък се нареди Шарл Льоклер, докато другият пилот на Ферари - Карлос Сайнц, се класира на четвъртото място. Фернандо Алонсо, който бе най-бърз в тренировките остана на пето място.

Формула 1 Бахрейн квалификация

източник: Gulliver/GettyImages

Q1: Ферари започна трудно първата сесия от квалификацията. Шарл Льоклер направи грешка и съсипа комплекта гуми още на първи завой и трябваше да се откаже от бързата си обиколка. Сайнц записа такава, но тя бе по-бавна от тази на Юки Цунода, който в първите минути оглави класирането. Проблемите за Ферари продължиха, тъй като от колата на Льоклер се отчупиха карбонови части, които попаднаха на пистата и квалификацията трябваше да бъде временно спряна. Все пак Карлос Сайнц успя да запише най-бързата обиколка в първата сесия, Ръсел бе втори, а Льоклер трети. Отпадналите бяха Де Врис, Оскар Пиастри, Логан Сарджънт, Кевин Магнусен и Пиер Гасли.

Gulliver/GettyImages
57 снимки

Q2: Фернандо Алонсо започна отлично втората част от квалификацията, в която останаха 15 пилоти. Той записа първо време, но след това беше изпреварен от двамата съотборници в Мерцедес, като Люис Хамилтън взе лидерството. Това обаче се промени секунди след това, когато Макс Верстапен и Чеко Перес се изкачиха на първо и второ място. В края на втората сесия Льоклер взе челното място, оставяйки двукратния световен шампион Верстапен зад себе си. За последната и решителна квалификация не се класираха Албън, Цунода, Джоу, Ботас и Ландо Норис. 

Q3: Верстапен бе първи на пистата и логично записа най-бързото време, което обаче Перес и Шарл Льоклер не успяха да настигнат със своите опити. Карлос Сайнц пък остана четвърти. Изоставането на испанеца бе обяснено с негова грешка на един от завоите. Фернандо Алонсо пък остана на 0.439 секунди от Верстапен след първата си скоростна обиколка. Почти три минути преди края Льоклер напусна своя болид и не записа втора обиколка. Пилотите на Ред Бул излязоха за нови опити, както и Карлос Сайнц. Фернандо Алонсо, който водеше в тренировките обаче също остана без време за нова обиколка. Единствено Серхио Перес прогресира, като мексиканецът се доближи на 0.138 секунди от съотборника си и зае второто място.