Двукратният световен шампион Макс Верстапен грабна полпозишъна за Гран При на Испания. Нидерландецът не остави шансове на конкурентите си и след като бе най-бърз във всички тренировки, той оглави и квалификацията без сериозни затруднения. Пилотът на Ред Бул спечели първото място за неделната надпревара с време от 1:12.272. Втори остана Карлос Сайнц, а трети Ландо Норис.

Първата сесия от квалификацията бе прекратена, малко след нейното начало, когато започна да вали на пистата в Каталуния. Тогава в Ред Бул имаше някои притеснения, тъй като пилотите им не бяха записали бързи обиколки с меки гуми, докато други пилоти вече бяха завъртели поне по една обиколка. Времето обаче бързо се подобри и сесията бе подновена. Условията на пистата се променяха с всяка секунда и така някои пилоти си изпатиха.

Това се случи с Шарл Льоклер, който просто не успя да запише възможно най-оптимална обиколка и отпадна разочароващо още в Q1. Друг заплашен от изпадане бе Серхио Перес, който обаче се спаси на 15-о място. Освен Льоклер, двамата пилоти на Уилямс – Албън и Сарджънт, също не продължиха напред. Другите двама отпаднали бяха Валтери Ботас и Кевин Магнус. В тези трудни за предвиждане атмосферни условия, Люис Хамилтън оглави първата сесия от квалификацията, а проблеми имаха и Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц, както и много други.

Втората част от квалификацията започна със страхотна обиколка на Макс Верстапен, който бе почти една секунда по-бърз от своя съотборник Серхио Перес. Нидерландецът записа време от 1:12.760, втори се нареди Фернандо Алонсо с половин секунда по-бавен. Хамилтън промени това, когато записа време с 0.239 секунди по-бавно от това на Макс и се нареди втори. Под чертата временно бяха Норис, Пиастри, Де Врийс, Цунода и Хюлкенберг. Около четири минути преди края на сесията пилотите започнаха да излизат на пистата за нови опити да подобрят времената си.

Серхио Перес допусна грешка и излетя в чакъла край трасето. Мексиканецът бе изпреварен от няколко пилота, а последният му опит не беше достатъчно добър. Той остана на 0.051 от спасението, а Джордж Ръсел също не продължи към последната решаваща част на квалификацията. Джоу, Де Врийс и Цунода бяха другите пилоти, които отпаднаха. В края на Q2 станахме свидетели на инцидент между двата болида на Мерцедес на първия завой, като от колата на Хамилтън, който беше зад своя съотборник, излетя парче от предното крило.

Верстапен започна третата квалификация с още по-бърза обиколка – 1:12.272. Хамилтън бе втори след първите опити на пилотите, но с 0.924 секунди по-бавен. Фернандо Алонсо остана в бокса по-дълго време заради сериозната работа на механиците по неговия болид. Испанецът излезе на пистата в последните две минути, като първата му обиколка бе значиетлно по-бавна от тази на Верстапен. Ветеранът записа 1:13.507, което му отреди четвърто място. Карлос Сайнц се изкачи до втората позиция, а Ландо Норис записа трето време.

Люис Хамилтън не успя да се пребори със Сайнц, Норис и Гасли, като така седемкратният световен шампион остана седми.