Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен даде най-добро време в първата свободна тренировка преди Голямата награда на Великобритания от четвъртия кръг за сезона във Формула 1.

Нидерландецът записа време от 1:27.422, с което остана на близо половин секунда пред световния шампион Люис Хамилтън с Мерцедес, но използва меки гуми срещу средно твърдите на британеца. Тройката бе допълнена от Ланс Строл (Рейсинг Пойнт), който остана на 0.108 зад Хамилтън, като също използва гумите с жълт кант на "Пирели".

Първи извън топ 3 остана Алекс Албън, който по подобие на съотборника си в Ред Бул използва меките гуми. Шарл Льоклер с Ферари завърши петицата, докато зад него се нареди Валтери Ботас.

Съотборникът на Льоклер във Ферари Себастиан Фетел направи само 2 обиколки в рамките на първите 90 минути, тъй като болидът му получи теч в охладителната система.

В рамките на сесията, Нико Хюлкенберг дебютира за 2020 година, като германецът ще замени Серхио Перес в екипа на Рейсинг Пойнт през този и следващия уикенд, след като мексиканецът даде положителна проба за COVID-19.

Първите 90 минути на „Силвърстоун“ преминаха със само 2 по-големи инцидента, като и в двата бяха замесени пилотите на Алфа Ромео. Първо Кими Райконен излетя на седми завой, но се върна без проблем на трасето. Малко след това Антонио Джовинаци допусна грешка на 13-и завой и се завъртя, като при завъртането си италианецът блокира и четирите гуми на автомобила си. Това доведе до пълното унищожаване на сликовете, което в последствие изкара и червените флагове, тъй като италианецът разсипа много отломки докато се прибера в бокса.

Втората тренировка за Гран При на Великобритания стартира в 17:00 часа.