Фредерик Васьор заяви, че няма да прави персонални промени във Ферари, когато пое ръководството на Скудерията. В екипа обаче настъпиха такива. Немалко от специалистите от Маранело си намериха друга работа. Доскорошният спортен директор Лоран Мекис ще оглави Алфа Таури. Давид Санчес отива в Макларън. Тези бяха най-широко отразените напускания, но имаше и още хора, които си тръгнаха след оставката на Матия Биното. Васьор по принцип имаше намерение да опознае екипа и тогава да реши дали има нужда от промени. По време на коледния обяд в Маранело той обясни, че във Ферари продължават да наемат хора. Просто минава много време от момента на привличането, докато реално заработят в екипа.

„Вече сменихме някои хора, но не искам да назовавам имена. Никога не съм го правил, няма да го сторя и сега. В крайна сметка нещата не зависят от един човек – и аз се включвам в това число. Най-важното е работната група, която сме изградили. Аз се гордея от начина, по който отборът, включително пилотите, реагира по време на сезона. Успяхме да се вдигнем на крака след шест трудни месеца и от Монца започнахме да виждаме резултати“, посочи шефът на Ферари, пише clubS1.

„В една организация винаги има промени. Ние продължаваме да извършваме такива. Продължаваме да наемаме много нови хора, но знаете каква е системата на Формула 1. В началото има инерция от предишните сили. Когато разбереш, че трябва да привлечеш нов човек, то това означава обикновено шестмесечно предизвестие и 12 месеца „градинарстване“.“

Васьор има предвид т.нар. gardening leave – периодът, през който преминаващите от един в друг отбор специалисти получават заплата, но не могат да започнат новата си работа.

„Така че времето от момента, когато ти е необходимо човек до момента, когато той вече работи може да изминат от две до три години. Поради тази причина аз вярвам, че най-важното нещо в момента за нас е подобрение от гледна точка на подхода и умствената настройка“, допълни Васьор

„Първата стъпка в тази посока е да се разбере как работи групата, как се взимат решения. Моята работа бе да окуража всички да са агресивни. Трябва да сме амбициозни и да не се страхуваме от грешки. Напрежението да си шеф на отбор във Формула 1 според мен е повсеместно, но същевременно има разлики между отделните екипи. Понякога някои от малките тимове се борят за оцеляване. Не е лесно да знаеш, че съдбата ти зависи от резултатите от последните две-три състезания“, продължи Васьор.

„Помня как през 2016 г. Мейнър не постигна целта си в Бразилия, завърши сезона на 11-то място и на другия ден отборът бе закрит. Повярвайте ми, в такива ситуации напрежението е огромно. В случая с Ферари разликата е, че по-голямата част от натиска идва отвън, от феновете, но това е нещо позитивно. Бях  много изненадан от това при пристигането ни на Монца. Идвахме след един от най-трудните за нас състезателни уикенди през годината – този на Зандвоорт. Въпреки това тифозите се събираха още от сряда, за да ни подкрепят. Деца без билети ни чакаха пред входовете на пистата, за да ни окуражават, а това ни даде огромна енергия. Беше съвсем различно усещане, а съм бил на Монца сигурно 40 пъти преди това“, разказа шефът на Скудерията в F1.

„Отвън хората имат много погрешно възприятие за Ферари. Преди да дойда няколко души ме предупредиха, че Ферари обикновено започва добре сезона и има проблеми през втората половина на състезателната година. Щяхме наистина да имаме сериозни грижи, ако в Джеда и Мелбърн си бях помислил, че това е най-силната част от 2023-та за нас. Отборът успя да реагира и на най-малките проблеми“, добави Васьор.