17 юли 2015 година. Събитията, започнали 9 месеца по-рано, завършват с фатален изход. Младият френски пилот от Формула 1 Жул Бианки губи борбата за живота си, в която се вкопчи на 5 октомври предната година.

Бианки бе смятан за бъдещ световен шампион и най-вероятен пилот на Ферари за сезон 2016 година, но това повече няма как да се случи.

Причината се казва Гран При на Япония’2014. Състезание, което не трябваше да се състои. Седмици преди черния уикенд се знае, че пистата ще бъде ударена от тайфуна „Фанфон”, който носи със себе си проливни дъждове. От Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) опитват преговори с организаторите на състезанието – Хонда – за преместване на началото с няколко часа по-рано. Така валежите от библейски мащаб ще се избегнат, ала японците отказват. Отлагане на състезанието за понеделник от друга страна е невъзможно поради дебюта на Гран При на Русия за следващата седмица.

Феновете отдават почит на Жул Бианки.

източник: Gulliver/Getty Images

Още в инсталационната обиколка Серхио Перес (Форс Индия) и Кими Райконен (Ферари) едва не се забиват в стената заради влошената видимост и коварни условия. Само те си знаят как точно успяват да се доберат до местата си на стартовата решетка.. Точно в 15 часа местно време състезанието стартира зад автомобил за сигурност, но бива прекратено по-малко от две обиколки след това.

20 минути по-късно екшънът се възобновява и след 10 обиколки с кола за сигурност, надпреварата най-накрая стартира нормално. Всичко като че ли ще се нареди, докато небето не се разтваря отново 15 обиколки преди края на предвидените 53. Ниската видимост преминава в почти нулева вследствие от късния час и тоновете дъжд. В 41-ата обиколка Адриан Сутил изхвърча от завой №7 със своя Заубер. Към него веднага тръгват спасителни екипи с техника и кран, които да отстранят потрошения болид от трасето. В същото време състезанието продължава само при жълти флагове, няма и помен от кола за сигурност. Само обиколка по-късно на абсолютно същото място излита Бианки губи контрол над болида Маруся и се забива челно в задния край на крана, който се бори да качи колата на Сутил.

Две обиколки по-късно състезанието е прекратено, след като до маршали и състезателни директори достигат първите сведения за ужасяващото състояние на Бианки. Гран При на Япония застива завинаги на обиколка №44. Победител е Люис Хамилтън, който печели важни 7 точки в битката за титлата спрямо своя съотборник Нико Розберг. На никого обаче не му пука за това. Поради лошото време медицинският хеликоптер не може да излети и Бианки е транспортиран с линейка до болницата.

Французинът се намира в критично състояние заради жестоките черепно-мозъчни травми, но бива стабилизиран след дълга и напрегната операция. За да се намали оттокът в мозъка, пилотът е вкаран в изкуствена кома, от която никога не се събужда.

От Ферари, през чиято програма за млади пилоти е преминал Бианки, изпращат в Япония двама от най-големите специалисти по черепно-мозъчни травми, но дори и те не успяват да помогнат на 25-годишния французин.

В Гран При на Русия отборът на Маруся се състезава само с един автомобил в знак на уважение към борещият се за живота си Бианки. В края на сезона, руският отбор записва най-доброто си класиране при конструкторите, благодарение на двете точки отбелязани от Бианки в Монако, които са и първи в 4-годишната история на тима.

Също както и 20 години по-рано, когато в рамките на два дни живота си на „Имола” губят Роланд Ратценбергер и Айртон Сена, от ФИА веднага започват да търсят начини да подобрят мерките за безопасност. Тъжното при случаите е, че трагедията вече е налице. До края на годината бива разработен софтуера за виртуална кола на сигурността, която да бива използвана при инциденти като този със Сутил на „Сузука“. За следващата година страничната протекция на пилотите в кокпита бива увеличена с няколко сантиметра.

Феновете отдават почит на Жул Бианки.

източник: Gulliver/Getty Images

ФИА стартира разработки и на различни варианти за цялостна защита главите на пилотите. Изпробват се най-различни варианти, а изборът пада върху т. нар. „ореол”, който от настоящия сезон е задължителен елемент в дизайна на болидите.. Между 2015-а и 2017-а са проведени многократни тестове по време на свободни тренировки, за да се доуточни финалната му версия, както и да се проучат няколко други варианта, които не биват одобрени. Пред пилоти и експерти се симулират различни версии на катастрофи, за да се докаже, че детайлът намалява многократно риска от травми на главата. Катастрофата на Бианки обаче е една от онези, при които „ореолът” не би могъл да помогне по никакъв начин.

Така стигаме до наши дни.  „Ореолът“ е задължителна част от автомобилите във Формула 1, както и тези от Формула 2, а идеята на ФИА е до 2020 той да стане част от всяка Формула, провеждаща се егидата на Международната федерация.

Системата вече се доказа на няколко пъти като необходима - по време на спринтовото състезание от Формула 2 в Барселона Тадасуке Макино се размина с удар по главата от гумата на японския си сънародник Нирей Фукузуми, понеже колелото удари „ореола“. По време на третата тренировка за Гран При на Великобритания защитата отново изигра роля, когато окачването на Торо Росото на Брендън Хартли  експлодира и множество отломки се разхвърчаха, но всички бяха отразени от „ореола“ и новозеландецът излезе невредим от своята машина.

Бианки завинаги ще живее в паметта на пилотите. В събота неговият сънародник Жан-Ерик Верн посвети своята титла във Формула Е на Бианки. Новата млада надежда на Ферари Шарл Льоклер пък е кръщелник на Жул. В падока можете да видите множество стикери, които почитат отишлия си без време талант.

Начинът, по който пилотите от Ф1 изпратиха Жул Бианки след Гран При на Унгария.

източник: Gulliver/Getty Images

Заради кончината на Бианки ФИА извади от употреба за вечни времена състезателен номер 17 от употреба. Това се случи по време на първото състезание след 17 юли 2015 - Гран При на Унгария. Някак символично то се оказа най-оспорваното през сезона и бе спечелено от Себастиан Фетел с Ферари, който по време на обиколката си за прибиране след края на надпреварата посвети победата си на младия французин, казвайки: „Винаги ще бъдеш в сърцата ни. Мисля че всички знаехме, че рано или късно Жул щеше да е част от този отбор.“

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер лаконично заяви: „Жул заслужаваше да бъде изпратен с такова състезание.“

Почивай в мир, Жул Бианки!