Пилотът Роберт Кубица отхвърли твърденията, че реално управлява болид от Формула 1 само с едната си ръка. Полякът заяви, че подобно нещо е невъзможно.

Тази седмица 32-годишният състезател отново се изяви във Ф1, като взе участие в тестовете след края на сезона, провеждащи се в Абу Даби.  Двата му дни там ще бъдат с решаващо значение за това дали ще получи пилотско място в Уилямс, откъдето искаха да анализират физическите ограничения, с които Кубица трябва да се справя.

Силно представяне на Кубица в тестовете за Уилямс

Както е известно, през 2011 година състезателят претърпя животозастрашаваща катастрофа в рали състезание, която нанесе сериозни поражение по дясната част от тялото му. Голяма част от мускулите в ръката му трябваше да бъдат отстранени, а това породи и последните спекулации, че той шофира само с лявата. „Има някои хора, които твърдят, че карам само с една ръка. Това изобщо не е вярно”, реагира Кубица.

Специални промени по болида на Уилямс заради Кубица

„Не мисля, че е възможно да управляваш болид от Ф1 само с едната си ръка. Да, аз имам някои ограничения, но по някакъв начин тялото ми компенсира, а в това няма нищо нередно. Ние сме хора и нашите мозъци са устроени така, че да помагат на телата ни да превъзмогнат своите увреждания. Това е едно ежедневие”, допълни Кубица.