ФИА ще отложи прилагането на правилото за носене на бижута до края на юни. Информацията е на racingnews365.com. Разправията започна малко, след като стана ясно, че от федерацията са решили да налагат особено стриктно правилото за накити и негоримо бельо от страна на състезателите. Първото напомняне бе в Австралия. Повечето пилоти носят някакви бижута, но най-много са тези на Люис Хамилтън, който коментира тогава, че не възнамерява да сваля някои от обиците и пиърсингите си.

В Маями изискването бе включено в декларациите, подавани от отборите преди състезателния уикенд

В тях се посочва, че болидите и оборудването отговарят на регламента. Към тях бе добавена точка, постановяваща, че пилотите изпълняват условията за неносене на бижута и използване на отговарящо на изискванията бельо. Хамилтън каза, че ФИА има по-важна работа, отколкото да се разправя с накити. Себастиан Фетел се появи преди петъчните тренировки с нахлузени върху състезателния му екип боксерки. След няколко разговора на Люис бе дадена отсрочка да премахне обиците и пиърсингите до Монако.

В дебата се включиха и други пилоти. Ромен Грожан каза, че единственото неизгоряло място на ръката му, пострадала при тежкия инцидент в Бахрейн в края на сезон 2020, е било там, където е брачната му халка. Кевин Магнусен сподели, че се чувства некомфортно, ако трябва да свали своята. Пиер Гасли, който е религиозен и носи кръст, се присъедини към призива да се обсъждат по-смислени въпроси. Председателят на асоциацията на пилотите (GPDA) Алекс Вурц коментира, че правилото съществува отдавна, но призова за по-различен тон от страна на ФИА при дискусиите с пилотите. Абсолютно неочаквано на страната на Хамилтън по въпроса се оказа и Хелмут Марко. Съветникът на Ред Бул заяви, че индивидуалността на всеки пилот трябва да се приема и уважава.

Разговорите между пилотите и президента на медицинската комисия на ФИА доктор Шон Петърбридж ще продължат в Монако и по-нататък

До края на юни има още две надпревари – в Азербайджан и Канада. От федерацията проявили желание да приемат молби от страна на пилотите по лични и/или религиозни причини.

В един от коментарите си по темата Хамилтън заяви, че няма проблем да бъде отстранен от състезателен уикенд.

„Ако искат да ме отстранят, така да е. Имаме резервен пилот“, заяви седемкратният световен шампион.

Глобата за първо нарушение на правилото е 50 000 евро, за второ – 100 000 и 250 000 за трето при отсрочка от два старта за спазване на изискването.