Шарл Льоклер с Ферари спечели Гран При на Австралия в Мелбърн, където за първи път от 2019 година се състоя старт от Формула 1.

Стартиралият втори Макс Ферстапен отпадна в 39-ата обиколка на състезанието, докато се движеше зад монегаска. Първи подиум отчетоха от Мерцедес през сезона, след като Джордж Ръсел финишира трети зад Льоклер и Чеко Перес.

Карлос Сайнц отпадна още във втората обиколка на "Алберт парк", а Люис Хамилтън, който веднага след старта се нареди трети и измести Перес, в крайна сметка завърши зад своя съотборник Ръсел. Себастиан Фетел също не успя да приключи състезанието.

Gulliver/GettyImages
82 снимки


Льоклер тръгна страхотно и запази лидерската си позиция. Люис Хамилтън пък се качи на третата позиция, откъдето започна Серхио Перес. Пиер Гасли се изкачи до 9-о място. Разочарованието дойде за Карлос Сайнц, който с твърдите гуми изостана и зае 13-а позиция. 

Във втората обиколка Сайнц се окопа в зоната за сигурност и отпадна от състезанието след проблем с хидравликата.В четвъртата обиколка кола за сигурност излезе пред колоната, което можеше да породи промени в стратегията на много пилоти и тимове. При рестарта Льоклер запази лидерството си след отлично ускорение през последния завой и Ферстапен не успя да го догони на старт-финалната права.

В 10-ата обиколка Перес атакува и изпревари Хамилтън в началото, след като го догони преди първия завой.Две обиколки по-късно авансът на Леклер се увеличи до 3,5 секунди, като Ферстапен блокира предна дясна на един от завоите.

В 16-ата обиколка Льоклер поведе със 7,2 секунди пред Ферстапен, а Ботас изпревари Цунода и излезе 11-и. Ферстапен влезе в бокса от 2-а позиция, сменяйки средно твърдите с твърди и се върна седми пред Гасли.

 

В 20-ата обиколка Хамилтън догони Перес и го атакува за 2-ото място. Пилотите на Ред Бул имат проблеми със средно твърдите гуми, само обиколка по-рано Перес загуби над 1 секунда спрямо Хамилтън.

Лидерът Леклер влезе в бокса с аванс от над 26 секунди пред Ферстапен, Хамилтън спря в бокса в същата обиколка, като и двамата получиха твърди гуми. Льоклер се върна първи на пистата, а Хамилтън пред Перес, който веднага пробва да го атакува. Мексиканецът успя, но веднага след това беше обявена кола на сигурността заради катастрофата на Фетел, който спря на 4-и завой, което значеше четвърта позиция за Алонсо.

При рестарта Льоклер опита да ускори точно, когато Ферстапен не може по образец от първия рестарт, но не успя да стори това по най-добрия начин. Нидерландецът атакува на старт-финалната права, но не успя да го изпревари. Льоклер запази спокойствие и увеличи на над 1 секунда аванса си пред световния шампион.

Перес изпревари Алонсо и вече е 4-и след 29 обиколки. Испанецът още е с твърдите гуми, с които стартира състезанието. И Хамилтън изпреварва Алонсо на спирането за първи завой и излиза 5-и. В челото Льоклер има 3 секунди аванс пред Ферстапен. Ръсел е 3-и, на 5,8 секунди от водача.

В 33-ата обиколка Норис изпревари Магнусен и застана 7-и. Перес догони Ръсел в борбата за 3-ото място, а Рикардо изпревари Магнусен на старт-финалната права и вече е 8-и.

Перес излиза трети с атака в третия сектор, най-бърза обиколка за Льоклер. В 37-ата Ферстапен записва най-бърза обиколка, но вече е на 5,7 секунди от монегаска.

В 39-ата обиколка Макс Ферстапен спря заради повреда. Виртуална кола за сигурност. Излезе. Световният шампион загуби мощност на старт-финалната права и спря на втория завой.

Седем обиколки преди края Шумахер излезе от пистата и загуби позиции. Синът на легендата Михаел Шумахер остана 15-и.

Льоклер, който си върна най-бързата обиколка, има почти 15 секунди аванс пред Перес след 42 обиколки. Разликата между Ръсел и Хамилтън остава 1,5 секунди.

Ръсел е на 3,2 секунди зад Перес осем обиколки преди края.

Хамилтън тъкмо започна да свива разликата с Ръсел, но четири обиколки преди края Ръсел увеличи аванса си от 1,3 на 1,8 секунди пред Хамилтън. Льоклер води пред Перес с 19,6 секунди обиколка преди края.

Финал! Втора победа за Леклер в три старта този сезон. Той взима и допълнителната точка за най-бързата обиколка. Втори завърши Серхио Перес, а трети - ДжорджРъсел. Хамилтън, Норис и Рикардо са следващите трима в подреждането.