Състезателите от Формула 1 Нико Хюлкенберг (Рено), Ланс Строл (Рейсинг Пойнт) и Карлос Сайнс-младши (Макларън) получиха предупреждения, но не и наказания със загуба на позиции заради странния завършек на квалификацията за Гран При на Италия.

Стюардите разгледаха много внимателно кадрите от заключителните минути в Q3, където деветимата останали на трасето пилоти – Кими Райконен малко по-рано беше забил колата си в огражденията покрай „Параболика” – се придвижваха твърде бавно в последната си инсталационна обиколка, тъй като никой не желаеше да се откъсне първи от групата и да създаде условия за слипстрийм ефект.

Маршалите прецениха, че именно Хюлкенберг, Строл и Сайнс са тримата най-големи виновници в това, че са карали „ненужно бавно” и са изиграли „значителна роля в скупчването на болидите в критичен етап”.

Стюардите отправиха и препоръка до Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) да се произнесе с официално решение, за да се избегнат повторенията на подобен род странни сцени. В резултат от случката 7 от пилотите на трасето не успяха да пресекат старт-финалната права навреме, за да стартират опит за бърза обиколка.