От отбора на Ферари подчертаха, че осигуряването на максимална надеждност на двигателя в колите на Себастиан Фетел и Шарл Льоклер ще бъде приоритет №1 преди Гран При на Азербайджан, което ще се проведе този уикенд.

Предвид характеристиките на уличното трасе в Баку отново всички очакват от „скудерията” да бъде водещата сила заради предимството на тима по отношение на най-високата скорост в предишните два старта (Бахрейн и Китай). Въпреки този факт до този момент „черните кончета” имаха да се оправят с проблеми в двигателя, които им попречиха да използват в най-пълна степен неговата мощност.

„Като се имат предвид първите 3 състезания от календара, то те определено не се развиха по начина, по който искахме. Предстоящото в Азербайджан е пореден важен етап за нас”, заяви шефът на Ферари Матия Биното. „Подготвихме се за него много добре, анализирахме всички данни, които събрахме до този момент. Проверихме в кои области можем да претърпим подобрение и поработихме върху адаптирането на настройките, които ще ползват автомобилите, също и тези на двигателя, съгласно трасето.”

„Всъщност пистата в Баку има доста дълга права (2,2 км – б.р.), която поставя специални изисквания пред двигателя – както към сегмента с вътрешно горене, така и към хибридните елементи.”

Според водещия пилот на Ферари Себастиан Фетел това не е единственото важно решение, което трябва да се вземе. В момента „скудерията” преценява дали да оптимизира максималната скорост на колите си с повече притискане или да наблегне върху слабостите си в завоите. „Голямото предизвикателство е да намерим точното ниво на крилата, за да имаме достатъчно сцепление в бавните завои, но и също така да бъдем достатъчно бързи в правите, където ще прекараме повечето време, натискайки педала за газта докрай”, коментира четирикратният световен шампион. „Това не е лесен компромис”, допълни Фетел.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръг през сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Квалификацията в събота, 27-и април, стартира в 16 часа българско време, а състезанието е ден по-късно, навръх Великден, от 15,10 часа.