Френският пилот от Формула 1 Ромен Грожан, който оцеля в ужасяваща катастрофа по време на състезанието за Голямата награда на Бахрейн в неделя, е прекарал 27 секунди в горящия си автомобил.

Ветеранът от „Хаас“ се удари в предпазната мантинела със скорост от над 200 километра в час още в първата обиколка, болидът се запали и разцепи на две, което много рядко може да се види в последните десетилетия.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Грожан се оттърва само с обгорени ръце и глезени. Няма счупени ребра, каквито бяха съмненията в началото.

„Добре съм. Преди няколко години, когато въведоха състемата за защита Halo, аз бях против, но трябва да кажа, че без нея сега нямаше да си говорим“, сподели пилотът в специално видео от болницата.

Лекарят от Международната федерация по автомобилизъм Йън Робъртс, който първи помогна на Ромен да излезе от шасито, обясни, че визьорът на каската на пилота е бил стопен от високата температура, която е била 1500 градуса. Състезателят обаче не е вдишал от дима. Докторът не е пострадал, само част от предпазния му комбинезон се е стопила.

Очаква се днес състезателят да напусне болницата.

Първоначално шефът на „Хаас“ Гюнтер Щайнер заяви, че французинът сам ще прецени дали да участва във второто състезание в Бахрейн през този уикенд. Малко по-късно от отбора пуснаха съобщение, че катастрофиралият ще бъде заменен от Пистро Фитипалди. 24-годишният бразилец е тестов пилот. Внукът на легендата Емерсон Фитипалди, двукратен световен шампион във Формула 1 обаче досега не е участвал дори и в свободни тренировки.

„Най-важното е, че Ромен е добре, и че травмите му са леки. Определено това не са най-подходящите обстоятелства да направя дебют във Формула 1, но съм благодарен на отбора, че ми дава шанс“, коментира той.

Специални благодарности изказа и съпругата на Грожан.

„Както може да се предположи, не съм спала цяла нощ. Трудно намирам думи, а това е странно, защото обикновено не си затварям устата. Чудех се каква снимка да споделя. На горящия автомобил, как го извеждат, на разцепения автомобил…И избрах тази от титлата му в GR2, с която обикновено спя“, написа Марион Жолес./24 часа