Пилотът на Макларън Фернандо Алонсо се оказа единственият пилот, който записа официално време в третия ден от предсезонните тестове във Формула 1. Снегът и солидното количество дъжд, които се изсипаха над пистата „Каталуня” сериозно объркаха сметките на всички отбори.

В хода на целия ден само 5 болида стъпиха на трасето. Алонсо бе човекът, който успя да изпълни най-много обиколки – цели 11.

Стартът на сесията бе отложен с 3 часа заради снеговалежа през нощта. Снегът продължи да се сипе и тази сутрин, поради което пистата бе отворена чак по обед. Час по-късно първата кола – тази на Алонсо – изпълни една обиколка и се прибра.

Даниел Рикиардо от Ред Бул беше следващият престрашил се, като след кратко прекъсване той извърши и втора обиколка, която включваше и пробег през чакъла отстрани на трасето.

Маркус Ериксон (Заубер), Роберт Кубица (Уилямс) и Брендън Хартли (Торо Росо) бяха единствените други, които се появиха. Към края на деня Алонсо отново беше на линия, за да извърши кратки „тестове и проверки” за Макларън със серия от появи, които траеха само по една обиколка.

Чак в заключителните 15 минути Алонсо най-сетне се задържа за по-дълго на трасето и даде резултат от 2:21,268 минути с гумите за напълно мокър асфалт. Буквално в последните секунди той подобри времето си до 2:18,545.

Така, макар и при екстремни условия, това бе първият път, в който Макларън оглавява класирането в предсезонен тест от 2014 година насам (в Херес).

Преди Гран При на Австралия, с което се открива сезонът, отборите разполагат с още 5 дни за тестове – един през тази седмица и 4 през следващата, когато се очаква по-добро време.