Трикратният световен шампион Макс Верстапен спечели Гран При на Катар без никакви затруднения. Нидерландецът отвя конкуренцията, след като вчера осигури титлата си във Формула 1 с второ място в спринта. Победителят от съботната и по-кракта надпревара Оскар Пиастри финишира втори, а неговият съотборник Ландо Норис допълни топ 3. 

Джордж Ръсел стартира втори, но завърши четвърти, след като още на старта се удари с Люис Хамилтън. Шарл Льоклер взе петата позиция. Серхио Перес тръгна от бокса и след две наказания за излизане от очертанията на пистата, мексиканецът не успя да прогресира особено и завърши извън точките.

Формула 1 Гран При на Катар

източник: Sofascore


Старт на състезанието: Макс Верстапен потегли добре и затвори Джордж Ръсел. Много силно тръгна Люис Хамилтън от третата позиция, който бе с най-меките гуми. Той опита да атакува не само съотборника си, но и нидерландеца още на първия завой, което обаче доведе до контакт между двете коли на Мерцедес. Така Хамилтън отпадна от надпреварата, а Ръсел успя някак да стигне до бокса. На пистата пък се появи кола за сигурност.

Обиколка 4/57: Всички пилоти с меките гуми използваха колата за сигурност, за да влязат в бокса и да сменят гумите си. Дори шефът на Мерцедес Тото Волф се включи по радиото, за да успокои разстроения Джордж Ръсел, който падна до 14-о място, едно зад Серхио Перес. Оскар Пиастри пък се предвижи до второто място, а Фернандо Алонсо до третото.

Обиколка 5/57: Макс Верстапен рестартира надпреварата по отличен начин и веднага дръпна на австралиеца. Веднага започна битката между Серхио Перес и Джордж Ръсел.

Обиколка 7/57: Нико Хюлкенберг, който се движи на осмо място, получи 10 секунди наказание заради неправилна позиция при старта. Оскар Пиастри пък взе най-бързата обиколка от Макс Верстапен.

Обиколка 11/57: Джордж Ръсел прогресира добре, изпреварвайки дори Серхио Перес. След това британецът стигна до 9-о място и настигна Алекс Албън.

Обиколка 14/57: Оскар Пиастри влезе в бокса, а след него влезе и неговия съотборник Ландо Норис, а заради стоповете на много пилоти - Джордж Ръсел се изкачи до втората позиция. Макс Верстапен обаче дръпна с над 17 секунди пред втория.

Обиколка 18/57: И двамата пилоти на Ред Бул влязоха в бокса за нови гуми. Така Алекс Албън поведе за кратко в състезанието. Оскар Пиастри продължи с невероятното си каране и изпревари Валтери Ботас, стигайки до четвъртото място. Пред него бе Гуаню Джоу.

Gulliver/GettyImages
28 снимки

Обиколка 19/57: И Албън, и Джоу посетиха пита, което върна Верстапен на първото място, а Оскар Пиастри на второто.

Обиколка 24/57: Разликата между Верстапен и Пиастри нарастна до 8 секунди, а Ландо Норис на два пъти записа най-бърза обиколка. Британецът в МакЛарън догонваше Фернандо Алонсо на третата позиция. Ръсел пък отново трябваше да се бори с много пилоти, след като влезе в бокса.

Обиколка 27/57: Оскар Пиастри отново посети бокса за нови гуми, а механиците на МакЛарън направиха отлично време .Фернандо Алонсо пък се обади по радиото, за да се оплаче за висока температура в кокпита. След това влезе в бокса и Ландо Норис временно стана втори, а Ръсел трети.

Обиколка 28/57: Серхио Перес получи пет секунди наказание заради излизане от очертанията на пистата. Ландо Норис влезе в бокса и Ръсел стана втори. Двамата пилоти на МакЛарън се озоваха на пистата един до друг и започнаха да се борят за предната позиция.

Обиколка 33/57: Чеко Перес влезе в пита, за да изтърпи наказанието си, той се върна на пистата на 12-о място. Джордж Ръсел за пореден път посети бокса за нови гуми.Фернандо Алонсо изпусна автомобила и напусна пистата. Все пак той удържа колата и се завърна, но загуби сериозно време заради грешката си.

Обиколка 37/57: Макс също премина през бокса и се върна на пистата на първа позиция. Неговата разлика с Пиастри бе над 6 секунди, а трети се движи Ландо Норси. Ръсел на четвърто място с над 10 секунди изоставане от пилотите на МакЛарън.

Обиколка 40/57: Кошмарът за Серхио Перес продължи. Мексиканецът получи ново наказание от пет секунди заради излизане от пистата. Джордж Ръсел записа най-бързата обиколка.

Обиколка 42/57: Логан Сарджънт се свърза с бокса си, за да каже, че не се чувства добре. Американецът рухна физически и дори не успяваше да запази колата на пистата. Състоянието му все пак се влоши и той реши да прекрати участието си, прибирайки колата в пита.

Обиколка 44/57: Наказание и за Ланс Строл, който по подобие на Серхио Перес излезе от очертанията на пистата. Санкция от 5 секунди получи и Пиер Гасли. Оскар Пиастри пък велзе за последен път в бокса за нови гуми.

Обиколка 48/57: Ландо Норис на няколко пъти говори с бокса с желанието да получи позволение да изпревари Оскар Пиастри, който се движи пред него. От отбора му казаха, че ще запазят позициите така, но младият британец не бе много доволен. Алекс Албън бе поредният пилот, който получи наказание от 5 секунди.

Обиколка 52/57: Макс Верстапен направи последния си бокс и сложи чисто нов комплект среднотвърди гуми. Той излезе около пет секунди пред Оскар Пиастр, който пък поддържаше резлика от секунда и половина пред съотборника си Ландо Норис.

Обиколка 53/56: Пиер Гасли опита атака от външната страна срещу Ланс Строл. Французинът обаче трябваше да напусне пистата, за да не се удари с пилота на Астън Мартин. Гасли бе инструктиран от бокса да върне позицията на канадеца.