Пистата Силвърстоун ще бъде едно от трасетата през 2021, на които ще се проведе спринтово състезание в събота. Чрез него ще се определи стартовата решетка за състезанието в неделя. Форматът включва и квалификация, която ще се проведе в петък. Първоначалната идея за обърната решетка е била отхвърлена от отборите, докато предложението за спринтови състезания е получило по-голяма подкрепа пред F1 комисията.

Новият формат ще бъде изпробван в три от стартоветe през този сезон. Смяташе се, че това ще се случи на пистите в Монреал, Монца и Сао Пауло, преди Доменикали да обяви, че Силвърстоун ще бъде сред избраните трасета. Той също така каза, че все още се финализират детайлите около провеждането на уикенда при подобен формат.

„Със сигурност не искаме да отнемаме от престижа на самата Гран При. Това ще остане кулминацията на уикенда. Ще имаме квалификация в петък и после ‘спринтова квалификация’ в събота. Това ще предостави смислени битки в деня преди състезанието. Ще даде повече съдържание на феновете и медиите. Ще бъде с продължителност около тридесет минути. Няма да има награждаване на подиума, това ще изчака до неделя", заяви Доменикали.

„Точки за световният шампионат, обаче, ще бъдат присъждани – все още не е решено колко – и класирането в спринтовото състезание ще се използва за определянето на решетката в неделя“, добави още той.