Хелмут Марко не е предлагал пилотите на Ред Бул да се заразят умишлено с COVID-19, заяви самият съветник на тима от Милтън Кийнс. Австриецът уточни, че бил неразбран неправилно заради монтажа на интервюто, в което бе излъчено твърдението.

„Естествено, че изявлението не е вярно. Изобщо не ставаше дума за умишлено заразяване на когото и да било. Прозвуча по този начин в интервюто, защото така е било монтирано. В Австрия ни заливат с новини за коронавируса. Телевизия, радио, вестници – всичко е за това. Но при всички положения едно е сигурно: не бих пратил деца на война”, каза Марко.

От разговора пред австрийската телевизия ORF се разбра, че е предложил лагер, на който пилотите да преболедуват коронавируса. Според бившия пилот състезателите не би трябвало толкова да се притесняват, тъй като „са силни млади мъже в добро здраве”. По-рано той бе обяснил, че се е чул по телефона с Макс Верстапен, който бил паникьосан от възможността да хване COVID-19.

Според последното обяснение на Марко всъщност в Ред Бул се обсъждало провеждането на вече планиран тренировъчен лагер

„Ако хора на моята възраст – най-високо рисковата група – преживяват болестта, то може да се каже, че млади, здрави атлети като автомобилните ни състезатели най-малко би трябвало да не са толкова притеснени от последствията. Те трябва да поддържат форма, но в нито един момент не е имало разговори за умишлено заразяване.”

„Трябва да има мерки за овладяване на пандемията, разбира се, но е необходимо чувство за пропорционалност. Убеден съм, че изкарах вируса през февруари. Тогава бях с десетдневна настинка с всички симптоми, които описват. Почувствах се по-добре, когато отлетях за Мелбърн. На връщане минах през Дубай. Там какво беше, не можете да си представите. Десетки хиляди хора, натикани в затворено пространство. Не хванах нищо, но вероятно причината е, че вече съм го бил преболедувал.”