Ръководството на Формула 1 заяви, че започва разследване за появата на финалния кариран флаг една обиколка преди планираното завършване на неделното Гран при на Япония.

Автоматичната електронна система, сигнализираща края на състезанията, се задейства в края на 52-рата обиколка, вместо в края на 53-тата, както бе очаквано. Въпреки това водещите болиди продължиха с пълна скорост и в края на 53-тата минута бе размахан оригиналният физически кариран флаг. Съдиите на състезанието обаче приеха за окончателни резултатите след 52-рата обиколка, което се оказа решаващо единствено за мексиканеца Серхио Перес. Пилотът на "Рейсинг Пойнт" бе на девета позиция при навлизането в последния тур, в който отпадна, но съдийското решение за предсрочен край на състезанието му гарантира две точки за генералното класиране.

Според рейс директора на състезанията от Формула 1 Майкъл Маси става въпрос за системна грешка, а не за умишлени действия, но разследването продължава.

"Това е нещо, което ще трябва да разследваме. Не искам да спекулирам какво е станало или какво не е станало", каза Маси.

Според правилника на Формула 1 електронният кариран флаг е с предимство пред физическия такъв, заради което и за край на състезанието бе сметната 52-рата обиколка. Това правило бе въведено, след като през миналата година манекенката Уини Харлоу развя преждевременно карирания флаг по време на Гран при на Канада.

През 2006 година Краля на футбола Пеле пък се забави с размахването на флага по време на Гран при на Бразилия, пропускайки по този начин победата на сънародника си Фелипе Маса./БТА