Формула 1 трябва да ускори процеса на справяне с потенциални нарушения на тавана на годишния бюджет, каза Стефано Доменикали. През миналата година проблемът с предполагаемия незначителен преразход на Ред Бул остана в безизходица в продължение на седмици.

В крайна сметка целият процес завърши с глоба от 7 милиона долара и намаляне на 10% от времето за разработка на болида.

Забавянето между слуховете и разрешаването на сагата обаче хвърли петна върху сезона и изхода от шампионата през 2021-а година. Кристиан Хорнер дори заплаши другите отбори със съдебни действия на фона на „фиктивни твърдения“ за степента на нарушението.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

На фона на сегашното напрежение между ФИА и Liberty Media главният изпълнителен директор на Ф1 – Доменикали, настоя ръководният орган да ускори процеса за ограничаване на бюджета в бъдеще.

„Това е ключов момент за нашия спорт. Проверките трябва да са чести и да се види дали се спазват правилата. Трябва да реагираме възможно най-рано, за да запазим доверието у нас“, настоя още той.

Доменикали призна, че проверките на финансовите правила обаче отнемат „твърде много време“ също и в другите спортове. „Мисля, че това е друга точка на внимание, която трябва да обърнем внимание. Обсъдихме го с ФИА“, добави той.