Състезанието в Остин, щата Тексас, ще остане дълго време единственият американски кръг от календара на Формула 1, заяви в интервю преди неделния старт Бърни Екълстоун. 

САЩ има само едно състезание от 21 за сезона в най-престижната автомобилна надпревара, а то се задържа в южния щат след няколко провала в други локации. 

"Ще бъде трудно да включим повече американски кръгове в календара. Аз пробвах да добавя Ню Йорк, но проблемът с американците е това, че те искат гарантирана печалба преди подписването на договора. По време на преговорите аз им отговорих, че нямаше да имам нужда от тях, ако бях сигурен, че такава ще има", каза 85-годишният британец. 

Основен проблем пред подписването на договори за състезания по източното и западното крайбрежие, каквато е целта на Формула 1, е огромната такса за домакинство. В случая на Остин, тя възлиза на поне 23 милиона щатски долара, което отблъсква по-голямата част от кандидатите за кръг в Съединените щати. 

Екълстоун, който месеци наред водеше тежки дискусии с американски и китайски инвеститори, както и предприемача Фарид Шидфар за спонсориране на състезание в "меката" на хазарта и забавленията - Лас Вегас, не пропусна и да се пошегува със стриктните преговарящи. 

"Американците са пълни професионалисти в преговорите. Водехме ги всеки ден в 7 сутринта. Може би трябваше да спечеля концесията за доставка на минерална вода. Мисля, че проектът все още не е отпаднал, но те често менят мнението си. Миналата седмица се видяхме, а в понеделник ми се обадиха с различно мнение", добави британецът.