Заплахата от напускане на Формула 1, която босът на Ферари Серджо Маркионе отправи, силно разбуни духовете в световните спортове. Мнозина анализатори опитват да намерят същинската мотивация зад думите на италианеца, който изрази плашеща готовност да стане човекът, извадил „черните кончета” от най-комерсиалната автомобилна надпревара.

Ферари заплаши босовете на Ф1 да си събере багажа

Очевидно е, че плановете на собствениците от „Либърти Медия” за повишаване интереса към Ф1 и най-вече предприетите в тази връзка мерки не съвпадат съвсем с вижданията на един от традиционните тимове в „кралските гонки”. Всъщност последното определение твърде много неглижира ролята на Ферари, който присъства във Ф1 от раждането на шампионата през 1950 година. Постигнатите 227 победи, завоюваните 15 световни титли при пилотите и 16 при конструкторите издигат италианците далеч над всички като най-успешния тим за цялата история. От друга страна обаче стои и действащото споразумение „Конкорд”, по силата на което настоящият ангажимент на „скудерията” към „кралските гонки” се изчерпва в края на 2020 година.

Именно намерението на „Либърти” за нови промени по двигателите за 2021 година притеснява италианците. „Либърти има някои много добри намерение на ум, но също така има неща, с които не мога да се съглася напълно. Едното е фактът, че по някакъв начин уникалната мощност няма да бъде сред отличителните черти. Виждаме как през 2021 година спортът може поеме в различна посока, а това ще принуди взимането на някои решения във Ферари”, каза Маркионе.

„Това, което знам, е, че Ф1 е част от нашето ДНК от деня, в който сме били родени. Не е като да можем да се опишем по друг начин. Но ако започнем да променяме пясъчника до степен, която го превръща в неразпознаваем пясъчник, то ние не искаме повече да играем”, допълни босът.

Историята и традициите са добър довод в полза на Ферари, но не по-малко значение има и финансовата страна на нещата. При настоящото разпределение на приходите „черните кончета” са един от отборите, които печелят най-много. От 940 милиона щатски долара, които управленското тяло на Ф1 редистрибутира тази година между участниците, Ферари получи 180 милиона по силата на третото си място при конструкторите през миналия сезон. Ако въпросните 940 милиона бяха разпределени поравно между всички, то Ферари би загубил 86 милиона или иначе казано – почти половината сума.

Има го и моментът, че утвърдена марка като Ферари би понесъл сравнително безболезнено подобно свиване в приходите. От своя страна малък тим като Заубер – получил 49 милиона долара от същата „баница” – много по-бързо изчерпва финансите си, защото във Ф1 харчовете са много.

Интересното обаче е, че шефовете на Мерцедес и Рено също изразиха съмнение по повод планираните от „Либърти” промени по двигателите за 2021 година. Тото Волф и респективно Сирил Абитбул индикираха, че босовете на Формула 1 явно нямат представа, че описаното от тях като леки промени всъщност може да доведе до драстично покачване на усилията за проектиране на двигателите. Двамата също така имат резерви и спрямо това колко ефективна всъщност ще бъде системата с бюджетното ограничение.

Засега е сигурно само, че Ферари ще присъства на срещата, която стратегическата група към Ф1 организира другата седмица. Дотук нищо драматично все още не се е случило, като ситуацията тепърва ще търпи развитие.