Пилотите от Формула 1 ще могат да проведат само една свободна тренировка на "Имола" преди Гран при на Емилия Романя на 1 ноември, съобщи ръководството на автомобилния шампионат.

Обичайно състезателният уикенд в Европа започва в петък с две свободни тренировки, в събота сутринта е третата тренировка преди следобедната квалификация, а в неделя е самото състезание. На италианската писта обаче ще има само една тренировка - в събота от 10 часа сутринта местно време на 31 октомври, а в 14:00 следобед ще започне и квалификацията. Самото състезание в неделя (1 ноември) пък ще стартира в 13:10 минути местно време, като това се налага и заради по-ранното стъмване в Европа през есента.

Промяната в графика на състезателния уикенд на "Имола" обаче не е свързана със скъсяването на деня, а просто за да се даде един допълнителен ден на отборите за подготовка и пътуване. Предния уикенд - между 23 и 25 октомври, в Портимао ще се състои Гран при на Португалия.

Според новия график на Формула 1 Гран при на Емилия Романя ще бъде 13-и и може би последен старт за сезона. "Имола" пък не е приемала стартове от Формула 1 от 2006 година насам. Това ще бъде и третото състезание в Италия за годината след тези на пистите на "Монца" и "Муджело" през септември.