Карлос Сайнц с Ферари спечели първия си полпозишън за сезона във Формула 1 и ще потегли пръв в Гран При на Мексико по-късно днес. Испанският пилот беше стабилен през цялата квалификация и записа най-добро време от 1:15.946 минута.

Сайнц спечели Гран При на Австралия по-рано тази година, но последният му полпозишън беше на Гран При на Сингапур през септември 2023-а година.

Към него на първия ред ще се присъедини трикратният световен шампион Макс Верстапен с Ред Бул, който изостана с 0,225 секунди. Претендентът за титлата Ландо Норис с Макларън остана трети.

„Направих две страхотни обиколки в третата част на квалификацията и те бяха достатъчни за полпозишън, което е страхотно, тъй като обикновено в Мексико е трудно. Определено направихме стъпка напред и изглежда, че вървим в правилната посока. Очакваме с нетърпение да довършим работа утре“, каза Сайнц.

Защитаващият титлата си Верстапен ще се стреми да спечели и да прекрати серия от девет състезания без победа. Той все още оглавява класирането с 57 точки пред Норис, който ще опита да вземе първа победа за Макларън в Мексико след тази на Айртон Сена през 1989-а година.

Шарл Льоклер с Ферари завърши на четвърто място в квалификацията за място.

Макларън оглавява класирането при конструкторите, а Ферари изостава с 48 точки на трето място.

Любимецът на местните фенове Серхио Перес отпадна в първата част на квалификацията и ще започне домашното си състезание от 18-о място.

Фернандо Алонсо от Астън Мартин ще започне своето Гран При номер 400 13-и. Алонсо пропусна задължителната пресконференция в четвъртък, тъй като не се чувстваше добре.

Състезанието за Голямата награда на Мексико ще започне в 22:00 часа тази вечер.