„Макс Верстапен ще има по-голям шанс да победи Люис Хамилтън за титлата във Формула 1, ако сезон 2020 е по-кратък.“ Това смята Световният шампион през 2016 година Нико Розберг.

Моторният свят беше подготвен за епична битка между Люис Хамилтън и Макс Верстапен през този сезон – шесткратният шампион срещу изгряващата звезда. Но първите осем състезания бяха отменени поради пандемията причинена от коронавируса, оставяйки 14 надпревари в календара, много, от които са под съмнение.
Във Формула 1 се надяват да проведат сезон от 15 до 18 състезания, а Розберг, който победи Хамилтън през 2016 година, сподели, че по-малко състезания могат да се окажат идеална възможност за Верстапен и Ред Бул.

„Това увеличава шансовете да има изненадващ шампион, ако има по-малко състезания, защото тогава, разбира се, късметът играе по-голяма роля“, заяви германецът пред Скай Спортс.
„Винаги съм мислил, че Ред Бул и Макс Верстапен наистина ще бъдат на лов през тази година и наистина ще могат да дразнят Мерцедес. Ако има по-кратък сезон, може би шансовете им са още по-големи“, добави Розберг.

В момента първото състезание за сезона е предвидено да бъде Гран при на Канада. Във Формула 1 обмислят няколко различни идеи, ако им се наложи значително да преобразуват календара, като например удължаване на сезона до следващия януари и провеждане на състезания в един и същ уикенд.

Нико Розберг призова спорта да се „прояви креативност“ и да подкрепи перспективата за уикенди с две състезания, въпреки че ще предостави много предизвикателства пред отборите.

„Съвсем различно ще е. Правиш планове за сезона и след това изведнъж имате две състезания за уикенда. Това би променило всичко – начина, по който използват двигателите си. Всичко ще е различно.“

„Много, много сложно е и със сигурност ще трябва единодушно споразумение между всички отбори, за да се направи толкова голяма промяна. Но мисля, че това определено е възможно, защото всички са отворени към това и всички искат да покажат на феновете страхотен сезон.“

„Мисля, че сега можем да видим някои наистина приятни събития и да се съгласят по някаква необичайна идея, за да се превърне в страхотно шоу“, заяви Розберг.