Бившият световен шампион във Формула 1 – Нико Розберг проведе мощна атака срещу Ферари след днешната катастрофа на Шарл Льоклер в квалификацията за Гран При на Азербайджан. Инцидентът лиши 21-годишният монегаск от шанс да атакува първото място и сега той ще потегли от 9-а позиция.

Макар че младокът пое пълна отговорност за пилотската грешка в 8-ия завой, където уличното трасе в Баку се стеснява най-много, Розберг изрази коренно противоположно мнение. Според германеца състезателните инженери имат по-голяма вина в случая заради решението да пуснат Льоклер в Q2 с гуми медиум.

„Ферари вкараха нови елементи по колата си и това наистина изглежда като добра стъпка за тях. Беше хубаво да видим, че са повишили нивото си. После обаче… Хайде, де – направо беше невероятно”, възкликна Розберг в своя канал в YouTube.

„Те просто сами хвърлиха всичко на вятъра в квалификацията. Направо е невероятно как го постигат всеки път. Льоклер определено беше готов за полпозиция. Той беше много фокусиран през целия уикенд. Изобщо не виня него, смятам да виня отбора.”

„В Q2 те решиха да се правят на още по-умни и му сложиха твърдата гума (има предвид по-твърдата от двете опции – б.р.), защото си помислиха: „Ако стартираме състезанието с твърдите гуми, това ще ни донесе още повече ползи, защото така или иначе сме токова бързи.”

„Това дали е прекалена самоувереност, не мога да кажа. От този момент нататък всичко се разви по погрешен начин за тях. На улично трасе никога не се правят такива неща. Пилотите имат нужда от ритъм. Точно след този ход Шарл Льоклер се озова в стената заради блокаж на гумите медиум поради липса на сцепление.”

„Фетел също за малко не завърши в стената. Размина се на косъм. Ферари отвсякъде сами се лишиха от възможността Шарл Льоклер да бъде на полпозишън и това е ужасно”, завърши Розберг.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръг през сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Състезанието в Баку стартира навръх Великден от 15,10 часа българско време.