Бившият световен шампион от Формула 1 Нико Розберг смята, че бившият му тим Мерцедес преднамерено е съобразил стратегиите на своите пилоти така, че Валтери Ботас да вземе победата в Гран При на Япония.

Финландецът действително направи чудесен старт на състезанието и успя още в първите метри да излезе начело на колоната след слабото представяне на Фераритата. Според Розберг обаче успехът му не би бил така сигурен, ако Мерцедес не бе извикал Люис Хамилтън за още едно допълнително спиране в бокса. Бившият германски състезател смята, че това е бил знак на благодарност към Ботас за всичко, което той направи през годината в подпомагането на британеца.

„Те можеха да направят две неща. Можеха да кажат на Хамилтън да пропусне Ботас пред себе си, но, разбира се, това изглежда малко вероятно. Мерцедес е световен шампион и не е добре за имиджа да дадеш победата вътре в отбора като подарък”, коментира Розберг за своя видео блог.

„Другият им вариант беше този. След като световната титла при конструкторите вече беше осигурена, това беше най-добрият вариант. Може би изпуснаха двойната победа, но все още имат доверието на Ботас. Все пак Хамилтън не беше доволен от това след състезанието, нека няма две мнения по въпроса”, допълни Розберг.

След като Мерцедес си осигури 6-а поредна титла при инженерите, вече Ботас е единственият пилот, който представлява реална заплаха за първото място на Хамилтън в индивидуалната надпревара.