Роберт Кубица стана поредният пилот, който изрази мнение, че автомобилите във Формула 1 са станали прекалено тежки. Това не помага за по-интересни състезания. Полякът, който сега е трети пилот в Алфа Ромео, а до миналия сезон бе титуляр в Уилямс, изрази своята позиция в Инстаграм в „разговор” с шефа на Пирели в Гран при Марио Изола. Съвсем неотдавна и Себастиан Фетел се изказа против прекомерно голямото тегло на болидите и заяви, че те са станали твърде тромави и инертни.

Според последните разпоредби на правилата колите във Формула 1 са с минимално тегло от 746 кг. Само преди няколко години те бяха със стотина килограма по-леки. Последното увеличение бе заради добавянето на втори дебитомер в задвижващите системи.

„Определено бих намалил теглото на колата. Мисля, че това би имало повече от едно предимство, и то в различни области”, твърди Кубица, който се готвеше да участва и в немския шампионат за туристически автомобили (DTM) през тази година. „На първо място автомобилите ще бъдат по-приятни за управление, по-динамични и ще дадат шанс да си върнете загубена позиция. Те ще са по-малко инертни, когато ги пързаляте. Това означава, че колата ще е по-лесна за хващане и ще даде възможност за много по-агресивно каране.”

Според Кубица по-леките болиди ще дадат по-добри възможности още в стратегиите и използването на гумите

„Олекотяването ще помогне, защото ще намали упражняваните върху тях сили и ще са повече от притискане”, продължава Роберт. „Автомобилите са много по-големи сега и значително по-тежки, отколкото бяха преди 10 години. Това води до много по-голям стрес в гумите. По-леки болиди ще улеснят живота на гумите и ще дадат възможност далеч по-агресивни атаки. Мисля, че това ще е най-ефективният начин за подобряване на шоуто. В същото време ще даде шанс на пилотите за повече възможности и атаки, което ще по-добре за шоуто.”