Актуалният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън поля обилно със студена вода слуховете, че неговият тим Мерцедес може да привлече Даниел Рикиардо от следващия сезон. Британецът отчете, че австралийският му конкурент, който спечели по категоричен начин Гран При на Монако в неделя, има своите опции за бъдещето, но не вярва да го види като свой съотборник.

Шумът около 28-годишния Рикиардо изглежда ще продължи през целия сезон или поне докато не поднови изтичащия си договор с Ред Бул. Още преди старта на настоящата кампания австралиецът заяви, че последното зависи от това дали „биковете” ще му докажат, че имат колата, с която той да атакува титлата.

В Монте Карло Рикиардо доминира през цялото време, като спечели всички тренировъчни сесии и съботната квалификация. В самото състезание той удържа първото място въпреки, че сериозна повреда го остави само с 6 предавки.

Действително Мерцедес и Ферари изглеждат като големите фаворити за подписа на Рикиардо, като подобен ход би имал смисъл и за всеки от двата тима. При германците Валтери Ботас пак има договор само до края на кампанията и трябва да убеди шефовете с представянето си. Във Ферари Кими Райконен може да бъде освободен предвид напредналата си възраст – 38 години.

Рикиардо: Съдбата ми върна това, което трябваше да спечеля

„Аз бих могъл да си представя, че неговото бъдеще е в Ред Бул”, каза в тази връзка Хамилтън. „Той е един от топ пилотите, така че – убеден съм – ще има опции пред него. Истината е, че ако считаме само топ отборите, то Ферари и Мерцедес са единствените му варианти.”

„Ако имаме предвид настоящия момент, то според мен е малко вероятно да го видим в Мерцедес. Не мисля, че нещо подобно ще се случи.”

„Предполагам, че и във Ферари Кими би искал да продължи. Райконен кара много добре през този сезон и изглежда възрастта не му влияе, така че според мен ще продължи още малко”, допълни Хамилтън.

Със 110 точки след първите 6 кръга за 2018-а година именно британецът води в генералното класиране при пилотите. Втори е Себастиан Фетел (Ферари) с 96 пункта, а Рикиардо е веднага след тях със 72 точки.