Пилотът Даниел Рикиардо отхвърли предположенията, че раздялата му с Ред Бул Рейсинг във Формула 1 не се е случила по най-добрия начин. В същото време австралиецът подчерта, че решението му да кара за Рено за от следващата година не се основава само на един ключов фактор.

29-годишният състезател хвърли истинска бомба в Унгария малко преди лятната пауза, когато обяви рокадата. Впоследствие тръгнаха много слухове защо Рикиардо е взел подобно решение, особено като се има предвид, че Ред Бул очакваха от него да преподпише и да остане съотборник на Макс Ферстапен. Изредиха се всякакви възможни причини – нежелание да бъде в ролята на „втори пилот”, финаси, преминаването към двигатели на Хонда, а според последните спекулации преговорите между двете страни всъщност са довели до непреодолими различия.

„Мисля,че просто стигнах до точката, в която почувствах нужда от промяна”, сподели Рикиардо по време на пресконферецията на пилотите преди Гран При на Белгия. „Готов съм за ново предизвикателство и лично за мен това ми носи свежа мотивация.”

„Хонда все още трябва да се доказва на върха (сред доставчиците на двигатели – б.р.), но нямаше един-единствен ключов фактор освен самия мен и стремежа да сменя обстановката.”

„Нещата не опират непременно до сделката за двигателите или финансите. Никога не съм твърдял, че не съм бил обичан в Ред Бул. Това бе повече от рутината година след година да отиваш в един и същи завод. Просто почувствах, че всичко това помрачава насладата ми от спорта в определени моменти.”

„За да бъда напълно ясен, нямаше никакъв скандал, не тая лоши чувства към когото и да било в отбора – шефове или някой друг”, допълни Рикиардо.

Още по темата:

Даниел Рикиардо - по стъпките на Хамилтъл или Алонсо?

Раздялата между Ред Бул и Рикиардо става грозна