Финландецът Валтери Ботас спечели 3-ия си полпозишън от старта на шампионата във Формула 1 преди Гран При на Испания на пистата "Каталуня", което е пети кръг от световния шампионат.

Ботас тръгна феноменално в третата част на квалификацията, която трябваше да реши първото място. Той даде време от 1:15.406 минути, което беше и най-доброто в квалификацията, а съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън изостана с 0,6 секунди - 1:16.040, а Фетел с 0,8 секунди - 1:16.272. Това затвори и първата тройка.

Ферстапен с Ред Бул остана 4-ти, пети Льоклер с Ферари, Гасли, Грожан, Магнусен, Квят и Рикиардо завършиха топ 10.

Ферари се справяше перфектно в първия сектор, но отстъпва на Мерцедес във втория и трети сектор, както и в третата свободна тренировка.

След първата част на квалификацията отпаднаха пилотите Нико Хюлкенберг с Рено, Ланс Строл с Рейсинг Пойнт, Джовинаци с Алфа Ромео, Ръсел и Роберт Кубица с Уилямс. 

Ланс Строл за девето поредно състезание не успява да влезе в топ 15 на надпреварата, що се отнася до квалификацията. За последно той беше във втората част в Гран При на Япония през 2018, което беше преди цели 7 месеца.

Към тях се присъединиха Ландо Норис с Макларън, Албън с Торо Росо, Сайнс с Макларън, Райконен с Алфа Ромео и Серхио Перес с Рейсинг Пойнт.

Надпреварата е в неделния ден, а вие може да я проследите в ефира на DIEMA SPORT от 16:10 часа.