Техническият съветник в Ред Бул Рейсинг – д-р Хелмут Марко отново разбуни духовете само дни след Гран При на Канада, което донесе 7-а победа в 7 старта за Мерцедес през настоящия сезон във Формула 1. Успехът нямаше да бъде възможен без дискусионното наказание от 5 секунди за финиширалия първи Себастиан Фетел (Ферари), а Марко заяви, че в последно време си личи преференциалното отношение на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) към актуалните шампиони.

Феновете на „кралските гонки” все още са разединени заради санкцията, която костваше победата на Фетел в Монреал. Тълкуванието на стюардите беше, че след излизането от трасето в шикана на 4-и и 5-и завой германецът се е върнал на него не по безопасен начин и изтласкал движещия се зад него Люис Хамилтън извън пистата. Впоследствие Фетел, в знак на протест, отказа да паркира автомобила си в затворения парк и не даде интервю след излизането от колата, каквато е процедурата. Имаше вероятност 32-годишният германец дори да не се яви на почетната стълбица, но той стисна зъби и уважи награждаването.

„Когато Фетел размени табелките пред колите (тези за първо и второ място – б.р.), той показа на хората, че винаги трябва да оставаш верен на собствените си ценности”, коментира Марко.

„Нека го кажем така: забелязва се, че промените в правилата и решенията напоследък винаги са от полза на Мерцедес. Например, „Пирели” промени гумите за 2019 година и така те вече не прегряват, като миналата година почти само Мерцедес имаше такъв проблем.”

„Внезапно през 2019-а Мерцедес единствен улучва верните температури в правилния работен прозорец. Никой друг не успява.”

„Концепцията на всички автомобили беше за по-слабо притискане към асфалта. Единствено Мерцедес изгради кола с повече притискане и сцепление, а впоследствие стана ясно, че това е начинът да се извади максимума от тези нови гуми.”

„Не мога да докажа, че Мерцедес е получил данните преди нас, но не го и изключвам. Ние в Ред Бул ще следим много внимателно бъдещото развитие на Формула 1 и ще има дискусии с „Пирели”, добави Марко.