Шефът на Мерцедес Тото Волф изрази своето раздразнение от зачестилите протести на конкурентните тимове, които лобират за връщане на гумите, които се ползваха през миналия сезон.

Голяма част от съперниците на 5-кратните шампиони при конструкторите вярват, че тъкмо там се крие причината за огромното преимущество на германците. Ферари и Ред Бул на няколко пъти говориха за значението на по-тънките гуми, работата с които затруднява почти всички с изключение на Мерцедес.

Дотук световните шампиони спечелиха всяко от първите 6 състезания за 2019 година. Техническият съветник в Ред Бул – д-р Хелмут Марко най-скоро отправи критика към доставчика на гуми „Пирели” и призова за връщане на спецификациите, които се използваха през 2018-а. За да се стигне до такъв ход – спрямо гумите, чийто грайфери са по-дълбоки с 0,4 мм – то трябва да има гласуване сред 10-те отбора и поне 7 да подкрепят предложението

„Всяка година „Пирели” ни снабдява с нови гуми. Понякога успяваш да ги разбереш по-бързо. Друг път имаш повече трудности”, заяви Волф.

„Като честен конкурент ние се опитваме да извлечем най-доброто от това, което ни се предлага, като единственото ограничение са мерките за безопасност. На „Пирели” е поставена невъзможна задача, защото им е наредено да предложат гуми, които деградират, за да може стратегиите да бъдат интересни.”

„В мига, в който получихме деградиращи гуми, хората започнаха да искат такива, които да издържат по-дълго. Мисля, че трябва да защитим и подкрепим „Пирели” в тяхната мисия да осигурят гума, която да пасва на всички.”

„Това сме се заели да правим и няма да позволим да се разсейваме от гласове, които нямат тежест”, допълни Волф.


Гледайте Гран При на Канада, 7-и кръг от сезон 2019 във Формула 1, днес пряко в ефира на DIEMA SPORT 2 от 21,10 часа, а също и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!