Съветникът в отбора на Ред Бул от Формула 1 – д-р Хелмут Марко изрази опасения от евентуално напускане на водещия пилот Макс Ферстапен.

Не за първи път бъдещето на 21-годишния холандец става обект на спекулации. Преди началото на сезона „биковете” бяха сериозно обезпокоени от информации, че петкратният шампион при конструкторите Мерцедес е осъществил контакт с техния състезател. През 2017-а Ферстапен парафира нов договор с Ред Бул, който има срок до края на 2020 година.

Още при появата си в шампионата – като най-младия пилот, записвал дебют във Ф1 – през 2015-а Ферстапен започна да гради реноме на бъдещ световен шампион. Нееднократно през годините самият той заяви, че няма проблем да остане в Ред Бул, стига отборът да докаже, че може да произведе кола, с която той да атакува титлата. Към момента изоставането на „биковете” спрямо Мерцедес и Ферари остава голямо и тъкмо това притеснява Хелмут Марко.

„Разбира се, че се страхувам от напускането на Макс Ферстапен”, коментира колоритният австриец. „В момента има само една печеливша кола на стартовата решетка и тя принадлежи на Мерцедес. Ние направихме стъпка напред в нашето представяне, което е по-добро, ала все още недостатъчно, за да сме в позиция да печелим състезания.”

В същото време Марко разкритикува остро промените при гумите, които „Пирели” наложи за 2019-а, като заяви, че Мерцедес е единственият тим, който извлича ползи от намалената дълбочина на грайферите. „Към момента Мерцедес има най-голямото предимство от тази глупава промяна на гумите. Девет отбора изпитват трудности с тях, а само един – не. Всъщност те дори извличат ползи”, каза австриецът.

„Преди тази промяна квалификационната обиколка в събота беше най-важна. Сега най-важната обиколка е тази преди нея. Ако не успееш да приведеш гумите в оптималната им за работа температура, просто забрави за успех. Дори и да сме най-бързите на трасето сега, като се появи кола за сигурност, гумите се охлаждат и отново влизаме в ролята на заека. А чия идея беше да се намали повърхнината на гумите? На Мерцедес, защото те имаха постоянен проблем с блистеринг. Точно така се унищожава спорта”, добави Марко.


Гледайте Гран При на Канада, 7-и кръг от сезон 2019 във Формула 1, днес пряко в ефира на DIEMA SPORT 2 от 21,10 часа, а също и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!