Отборът на Ред Бул във Формула 1 е открил начин да освежи мотивацията на своя главен инженер Ейдриън Нюи и този факт в някаква степен се дължи на преминаването към двигатели на Хонда. Това призна техническият съветник на „биковете” – д-р Хелмут Марко.

През последните години отговорностите към Ф1 на 60-годишния британец бяха силно ограничени, за да може да се включи в още множество други проекти (като например суперавтомобилът Aston Martin Valkyrie). Промените в техническите регулации от 2017-а обаче отново ангажираха техническия гений на Нюи във Формула 1, а причината бяха конкретно нововъведенията около начините за генериране на притискане към асфалта.

„Нюи вече няма желание за нормален работен ден. Той при нас по определена схема. Ейдриън е явно очарован и заинтригуван от проектът Valkyrie”, заяви д-р Марко.

„Постоянно трябва да му се поставят нови задачи. Ако Нюи знае, че нямаш никакъв шанс с наличния двигател, то тогава не разполагаш със същия Нюи, какъвто имаме в момента.”

„През декември той посети центъра по развитие на Хонда в Сакура. Да разполагаме с един мотивиран Нюи е огромен актив. Намерихме начин да удовлетворим личните му нужди. Това добавя към нашата стойност като отбор.”

2019-а година е последната по договора на инженера с Ред Бул. Неведнъж през годините е имало случаи, в които други тимове са опитвали да отмъкнат техническия гуру. А предвид способността му да намира верни решения, това не бива да учудва никого.

„Нюи е един ключов фактор. Когато новите правила за аеродинамиката влязоха в сила, ние бяхме тотално извън играта. До състезанието в Барселона колата ни отново стана конкурентна.”

„Това е Нюи. Той умее да вижда нередностите, дори в етапа на дизайн, дори и без всичките възможни данни. Той може да ти каже: „това няма да работи”. Няма нужда от компютър, а в офиса му има просто една голяма дъска за чертаене. Друг човек има задачата да пренесе всичко оттам на компютър, за да може и останалите да го разберат. Но обикновено, това което той проектира, работи в 95 процента от случаите”, допълни Марко.