Отборът на Ред Бул във Формула1 изрази увереност, че за първи път от своето влизане в шампионата ще може да използва „парти режим” и това ще е благодарение двигателите на новия си доставчик Хонда.

В 12 от своите 14 сезона в най-комерсиалната автомобилна надпревара „биковете” се довериха на Рено. В последно време обаче взаимоотношенията между дългогодишните партньори се влошиха значително и макар всичките 4 титли при конструкторите да станаха факт с двигатели на френската марка, раздялата се случи.

През средата на изминалата 2018-а Ред Бул сключи договор с Хонда за следващите 2 сезона, а оттогава досега не спира да повтаря на всеослушание, че разработката на японците вече изпреварва двигателите на Рено.

Според спортният съветник в Ред Бул – д-р Хелмут Марко очакваното подобрение би трябвало да приближи Ред Бул много значително до двете супер сили във Формула 1 – Ферари и Мерцедес. 75-годишният австриец използва добре известния във Ф1 средите фразеологизъм „парти режим”, който идва да означи настройки, позволяващи максимална мощност и присъщи само на топ двигателите в квалификационни обиколки.

„Цифрите ни карат да бъдем много оптимистично настроени, а също и заради повишеното ниво на представяне”, коментира Марко пред „Аутоспорт”. „За първи път и ние можем да се радваме на „парти режим”!”

„Двигателят на Хонда вече е малко над този на Рено. Ако се комбинират нашите GPS данни с тези, подадени ни от Хонда, би трябвало да сме в сферата на Мерцедес и Ферари. Разбира се, те също не спят, но се намират на толкова високо равнище, че вече им е трудно да осъществят големи скокове в развитието си.”

„Дори да изоставаме с 10 или 15 киловата, това не би било по-различно от ерата ни с Рено и 8-цилиндровите двигатели. Можем да наваксаме това изоставане по друг начин”, допълни Марко.