Шарл Льоклер започна уикенда за Гран При на Канада с каска, носеща цветовете на легендарния канадски състезател Жил Вилньов, но още за втората подготвителна сесия в Монреал се върна към своя основен дизайн за този сезон.

В хода на съботния ден стана ясно, че монегаскът е сторил това след оплакване на семейство Вилньов, които не са били уведомени или питани за разрешение Леклер да използва дизайна на Жил Вилньов. Първоначалната информация беше, че синът на Жил Вилньов – Жак се е оплакал от действията на Ферари и Леклер, но всъщност истината е съвсем друга.

Реално претенциите са дошли от сестрата на Жак – Мелани, която се е свързала с Жак, да го уведоми за появата на Леклер с каска, оцветена като тази на Жил Вилньов.

„Да уточня ситуацията, свързана със скорошния инцидент, след който някои индивиди сметнаха за нужно да нападат мен и семейството ми заради използването на каската на баща ми от страна на Шарл Льоклер. Искам да дам малко контекст.

„Докато идвах на пистата сестра ми ми се обади ядосана и ме уведоми, че е видяла Шарл да използва каската на баща ми без никаква предварителна комуникация. Цялото ние семейство беше изненадано от това, тъй като не бяхме информирани.

„Аз веднага предадох съобщението на Шарл, който беше достатъчно разумен и ми се обади. Имахме приятелски разговор и той най-искрено ми се извини за ситуацията. Аз го уверих, че оценявам жеста му и лично аз нямах проблем с него.

„Въпреки това му казах, че ще е важно той да се свържа със сестра ми, тъй като тя отговаря за нещата, свързани с баща ни. Аз също така му предложих да покани майка ми и сестра ми на пистата, за да уточнят цялата ситуация.

„За щастие всичко беше решено, но щеше да е по-добре тези дискусии да се случат преди уикендът да е започнал. За съжаление този инцидент бе раздухан твърде много и стана една ненужна разправия“, написа Вилньов в своя профил в Инстаграм.

Още за квалификацията вчера Льоклер беше получил одобрението на вдовицата и дъщерят на Жил Вилньов да използва неговата каска. Тримата позираха заедно за снимка зад гаража на Ферари с каската, която Леклер ще използва и в днешната надпревара на пистата, носеща името на Жил Вилньов.

По непотвърдена информация част от претенциите на семейството на Вилньов са били свързани с авторското право върху каската и по-специално поставените от Леклер и Ферари лога на отбора и неговите спонсори върху нея.