Щетите от катастрофата на Серхио Перес в края на квалификацията за Гран при на Монако бяха изчислени приблизително на 750 000 долара. Тези по Ферари-то на Карлос Сайнц, който не успя да спре и се удари в Ред Бул-а – на половин милион. Хаас-ът на Мик Шумахер буквално се разцепи на две, когато младежът катастрофира по време на състезанието миналата неделя. Това доведе първо до реакция от шефа на отбора му Гюнтер Щайнер, който този път пропусна да каже колко ще струват щетите.

„Пилотите по принцип мислят за кариерите си. Ако обаче продължаваш да катастрофираш, няма да имаш кариера“, каза той след надпреварата в Монте Карло

Самият Мик Шумахер смяташе, че само 10 сантиметра отклонение от обичайната му траектория е довело до инцидента.

„Усещането беше супер странно. Изглежда като че ли бях на 10 сантиметра встрани от обичайната траектория и явно с предното колело настъпих мокро петно или нещо такова. Оттам колата поднесе и задната част се извъртя. Опитах да коригирам движението, затова отидох наляво. Огромен малшанс и много дразнеща ситуация“, обясни той.

Чичо му Ралф Шумахер по принцип защитава Мик ревностно. Този път обаче и той не бе доволен от племенника си

„Други пилоти преминаха през това място без никакви проблеми, но не и той. Първо си помислих, че е пробил гумата при удар в бариера, но той просто изхвърча от траекторията. Такава грешка не можеш да си позволиш да направиш. Не само си съсипа цялото състезание, но и разби тотално колата, което има последствия за бюджета на отбора. Мик трябва да се научи, че подобни грешки не може да има, в това няма съмнение“, заяви Ралф.

Фелипе Маса прояви по-голямо разбиране към 23-годишния пилот.

„Мик спечели Формула 3 и Формула 2, а това не става случайно. При цялото ми уважение, във Формула 1 има пилоти, които определено са по-лоши състезатели. Не се изненадвам, че имаше няколко инцидента. Той е с нов съотборник, който е по-голямо предизвикателство за него. Мик трябва да доближава повече лимита, защото Кевин Магнусен демонстрира на какво е способен Хаас-ът. А е по-лесно да бъркаш, когато поемаш повече рискове.“