Макс Ферстапен от отбора на Ред Бул спечели титлата във Формула 1 за 2021, но ветеранът Кими Райконен бе избран за "Пилот на деня" в последното си състезание във Формула 1, съобщава агенция "Ройтерс".

42-годишният финландски пилот на Алфа Ромео, световен шампион с Ферари през 2007-а, направи 349-ия си старт и се оттегли от най-престижната автомобилна надпревара 19 години след дебюта си. За негово съжаление обаче той отпадна в средата на Гран при на Абу Даби с механичен проблем и догледа състезанието от бокса с остатъка от семейството си.

"Щастлив съм, че толкова много хора ме подкрепиха в последното ми състезание, въпреки че то не се разви по желания от мен начин. Понякога се случват такива неща. Този резултат със сигурност няма да повлияе и грам на начина, по който гледам на кариерата ми. Доволен съм, че от този момент насетне ще живея нормален живот и честно казано, нямам търпение да отворя тази нова страница", каза той.

Според официалния сайт на Формула 1, Райконен е събрал 42.8 процента от гласовете на феновете. Втори остана Серхио Перес от Ред Бул, който помогна на съотборника си Ферстапен да спечели титлата.

Люис Хамилтън от Мерцедес, чиято шампионска серия приключи тази неделя, спечели 10.9 процента от гласовете. Ферстапен остана четвърти със 7.6 процента.