Макс Ферстапен с "Ред Бул" спечели първата си световна титла във Формула 1. Нидерландецът триумфира в последния старт за сезона за Гран при на Абу Даби и завърши на първо място в генералното класиране, изпреварвайки големия си конкурент - седемкратния световен шампион Люис Хамилтън, който финишира втори в Абу Даби.

Ферстапен изпревари Хамилтън в последната обиколка и по изключително драматичен начин завоюва световната титла.

Двамата претенденти влязоха в състезанието с равни точки, като Ферстапен стартира от полпозишън, но още в първата обиколка Хамилтън поведе колоната и в голяма част от надпреварата бе начело.

Преднината на британеца бе 12 секунди 5 обиколки преди края, когато болидът на Николас Латифи се разби и на пистата излезе кола за сигурност.

Ферстапен сложи меки гуми, а състезанието бе подновено с една последна обиколка, в която нидерландецът изпревари Хамилтън, след което удържа контраатаките на британеца и пресече пръв финалната линия, печелейки световната титла по възможно най-драматичния начин.
"Това е лудост. Целият екип заслужава тази победа. Най-накрая малко късмет и за мен. Надявам се още 10-15 години да работя с този отбор. Много съм щастлив", коментира Ферстапен.

Гран при на Абу Даби

източник: sofascore.com

Gulliver/GettyImages
100 снимки


Стартът в Абу Даби започна зрелищно, а още в първия завой Люис Хамилтън задмина Макс Ферстапен и поведе колоната, но в седми завой Ферстапен направи контранападение, с което задмина Хамилтън. Британецът излезе от трасето и пресече завоя, но "рейс-контролът" прецени да не разглежда тази ситуация и състезанеито продължи с противоречивата ситуация спрямо нидерландеца. Истина е, че Ферстапен спря малко късно, но на практика изпреварването му бе чисто, което за пореден път прави полемично едно от важните решение на ФИА.

С всеки следващ тур след дискусионната първа обиколка Люис поведе обещаващо пред всички и увеличаваше с всяко следващо завъртане аванса си пред Ферстапен. Ландо Норис погуби третата си позиция,  след като се свлече до петото място, а Серхио Перес и Карлос Сайнс го задминаха.

В 14-ата обиколка Макс Ферстапен влезе в бокса, за да смени гумите си и да настигне Хамилтън, но британецът имаше достатъчно комфортна преднина пред нидерландеца и се върна на трасето пред пилота на Ред Бул Рейсинг. В 20-ата обиколка Серхио Перес се брани феноменално целия тур спрямо много по-бързия Люис Хамилтън, а биртанецът опитваше всеячески да изпревари лидера в класирането, който не бе влизал в бокса и намали сериозно изоставането на Ферстапен спрямо Люис. Все пак Люис се освободи от защитата на Чеко Перес и отново излезе на първа позиция, но вече на под 2 секунди пред Макс. В 35-ата обиколка пък Антонио Джовинаци спря своето състезание поради проблем със скоростната кутия и се наложи да има виртуална кола за сигурност.

Люис и екипът му прецениха да останат на трасето, но механиците на Ред Бул се подготвиха и смениха гумите на Ферстапен, който излезе с нови ‘хард’. Ходът определено бе смел от Ред Бул, а Чеко Перес също спря за смяна на гумите. Ферстапен излезе на трасето на 17 секунди зад Хамилтън 20 обиколки преди края.

Абсолютна пародия бе в 38-ата обиколка, когато от Мерцедес помолиха Майкъл Маси да не извежда кола за сигурност, с което явно директорът на ФИА се съгласи и състезанието продължи. Тази реплика предизвика големи полемики сред средите на Формула 1.

Нидерландският пилот на Ред Бул започна да скъсява разликата спрямо основния си конкурент за тилтата във Формула 1, а в 41-ия тур Люис съобщи на механиците си, че с тези гуми няма да може да поддържа това темпо "през цялото време". Въпреки това Люис водеше с над 10 секунди пред Ферстапен седем обиколки преди края.

В 54-ата обиколка Николас Латифи се разби с болида си в една от стените на трасето в столицата на ОАЕ и инцидентът принуди големите фаворити да влязат в бокса. Макс Ферстапен и Ред Бул Рейсинг реагираха най-бързо и ндиерландецът мигновено смени гумите си. ФИА решиха да не преподреждат болидите на трасето и по този начин на Макс не му бе позволено да застане на втората си позиция и да притисне Хамилтън. За съжаление това бе поредното полемично решение от ФИА, което е в рязък ущърб на Ферстапен в борбата му за титлата.

Реалната кола за сигурност излезе от трасето обиколка преди края, а Макс Ферстапен натисна максимално съперника си и в крайна сметка успя да го задмине няколко завоя преди края. Така Макс Ферстапен завоюва своята първа световна титла в своята кариера, докато Люис Хамилтън остана със седем, колкото има и легендарният Михаел Шумахер.

За огромно съжаление на Кими Райконен легендарният финалндец спря в бокса на Алфа Ромео в 28-ата обиколка в своето финално 349-о състезание в неговата славна кариера във Формула 1. Причината за това бе, че болидът на Кими имаше сериозен проблем със спирачките и така завърши неговата великолепна кариера в най-технологичния спорт на планетата.