Първата свободна тренировка за Гран при на Лас Вегас във Формула 1 беше отменена след само осем минути, за да се поправи пистата, след като повреден капак на шахта нанесе сериозни щети на болида "Ферари" на Карлос Сайнц. В крайна сметка колата напусна трасето върху камион, а испанецът остана невредим.

Шефът на "Ферари" Фредерик Васьор каза, че две трети от болида ще трябва да бъдат сменени и нарече ситуацията "неприемлива". 

"Това, което Карлос каза, беше, че се е ударил в нещо на пистата, но не знаеше точно какво е то", добави той.

От тима на "Алпин" пък обявиха, че шасито на Естебан Окон също ще трябва да бъде сменено поради повреда от капака, а от Световната федерация по автомобилизъм (ФИА) казаха, че ще проверят всички шахти по уличната писта в Лас Вегас.

Други ръководители на отбори побързаха да защитят чисто новото трасе. Шефът на "Мерцедес" Тото Волф нападна репортер, който попита дали отменената тренировка не е "лоша репутация" за Формула 1.

"Това е напълно нелепо. Как можеш дори да се осмелиш да говориш лошо за събитие, което поставя новите стандарти за всичко, а ти говориш за . . . капак на шахта. Случвало се е и преди, не е нищо ново", заяви Волф.

Шарл Льоклер от "Ферари" временно оглави класирането преди сесията да бъде прекратена, след като измина една обиколка за 1:40.909 минута, следван от пилотите на "Хаас" Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен. Трикратният световен шампион Макс Ферстапен с "Ред Бул" остана четвърти.

Краткият първи тест на трасето отбеляза завръщането на Формула 1 в Лас Вегас за първи път от почти 40 години. Феновете, изпълнили до краен предел трибуните, за да видят пистата в действие по време на нейния дебют, бяха разочаровани, тъй като американецът Логан Сърджант с "Уилямс" беше единственият пилот, който не успя да излезе на трасето по време на сесията.

"Е . .  . това беше забавно", написа той в социалната мрежа X.

Втората тренировка трябваше да започне в полунощ местно време, но ще бъде отложена най-малко с два часа. Организаторите на състезанието обявиха, че ще предоставят актуална информация за графика "възможно най-скоро".