Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас демонстрира невероятна устойчивост, за да се поздрави с втората си победа във Формула 1. В тазгодишното издание на старта за Голямата награда на Австрия финландецът беше непоклатим от начало до край, въпреки всички усилия на преследвача му от Ферари Себастиан Фетел.

Германецът атакуваше до последните сантиметри на състезателната дистанция и все пак трябваше да се задоволи с второто място. Третото остана за Даниел Рикиардо, който по сходен начин устоя на атаките на Люис Хамилтън и разочарова британската звезда на Мерцедес. Трикратният световен шампион се постара да минимизира щетите от наказанието, заради което потегли 8-и.

Оргазъм в болида? Няма друг като Дани Рикиардо

Топ 5 в крайно подреждане допълни Кими Райконен, който отново имаше много забележки към работата на своето Ферари.

Предвид своята затруднена ситуация Люис Хамилтън единствен от пилотите на първите 10 позиции заложи на супермеки гуми, докато останалите заложиха на ултрасофт. Идеята на британеца бе да направи по-дълга серия от обиколки в началото, за да бъде по-бърз във втората половина от състезанието. Стартът в Австрия можеше да обезсмисли всичките му планове, като британецът по чудо се отърва от верижната катастрофа още в първи завой. Нейни жертви станаха Фернандо Алонсо (Макларън) и Макс Ферстапен (Ред Бул), които буквално бяха изнесени извън пистата от буйния устрем на Даниил Квят (Торо Росо). Ферстапен се оказа много назад в колоната заради слабия си старт, докато Алонсо изпреварви два автомобила и започна обещаващо. Всичко приключи за тях след изсилването на Квят, който ускори твърде много и не успя да спре навреме, удряйки и повличайки първо Алонсо, а после и холандеца.

Иначе в челото Валтери Ботас тръгна много уверено, следван плътно от Фетел, докато Кими Райконен загуби няколко позиции заради излизане от пистата. Още преди края на първата обиколка Фетел сигнализира до отбора си и стюардите, че може би потеглилият от пол позицията Ботас е направил фалстарт. Впоследствие видеоповторенията доказаха, че германецът няма основание да претендира за нарушение, тъй като реакцията на финландският му противник бе изключително бърза и точна.

Само в първите 10 обиколки Хамилтън успя да спечели 3 позиции и се изкачи до 5-ото място. В същото време Ботас бе зает да отваря разлика пред Ферарито на Фетел, като даваше най-бърза след най-бърза обиколка. Единственият "оцелял" пилот на Ред Бул - Даниел Рикиардо пък се стараеше да поддържа темпо, за да запази нелошия аванс от 5-6 секунди пред Райконен.

С приближаването на 20-ата обиколка Хамилтън скъси изключително много до Райконен. Разликата се задържа в рамките на 1,5 секунди, а британецът пробва две неуспешни атаки, които се отразиха сериозно върху гумите му. Затова той временно предприе по-консервативен подход в изчакване на първите спирания в бокса. Интересното в случая бе, че в 33-ия тур именно Хамилтън бе първият, който влезе в бокса, за да сложи своя комплект ултрасофт. Британецът и инженерите му предприеха този ход, след като видяха, че първоначалното им хрумване със супермеките не сработи.

Веднага след него през боксовете минаха Рикиардо и Фетел, като и двамата също заложиха на суперсофт. Докато германецът се отнасяше с повече внимание към своя комплект, не така стояха нещата при Хамилтън, който само след 5 обиколки се обади до бокса, за да информира, че няма да изкара до края на състезанието с въпросните ултрамеки.

Ферари от своя страна демострираха търпение и задържаха Райконен на трасето, докато Ботас в 43-ата обиколка най-сетне бе принуден да влезе в бокса за смяна на гумите. Финландецът излезе между двете коли на "скудерията", а идеята бе Кими да забави сънародника си, за до може зад него Фетел да натисне. Грешка на Райконен два тура по-късно обаче обезсмисли всичко, тъй като Ботас веднага съзря възможността си и извърши успешно изпреварване.

След превалянето на 50-ата обиколка Фетел започна лека-полека да съкращава аванса на Ботас, докато Райконен вършеше същото далеч по-заплашително с Хамилтън, за който ставаше все по-трудно с изтощените ултрамеки гуми (негови последни за старта).Около 15-ина обиколки преди края доста от отборите уведомиха състезателите си, че се очаква да завали преди финала.

Драматичните последни две обиколки на "Ред Бул Ринг"

Докато траеше очакваното, Хамилтън преоткри скоростта в своя комплект гуми и започна стремително да приближива до движещия се на трето място Рикиардо. Малко преди това Райконен се отказа от идеята да гони британеца, тъй като две неприятни негови грешки опропастиха целия му труд, положен в туровете преди това. Приблизително по същото време Ботас започна да докладва за притеснителното състояние на своите гуми, а Фетел се вече приближил вече на по-малко от 2 секунди зад гърба му.

Последните две обиколки минаха без дъжд, но с много драма, тъй като разликите между Ботас и Фетел, а също така Рикиардо и Хамилтън станаха изключително малки. В 70-ия тур британецът почти докосна третото място в състезанието, но австралийския му опонент се защити брилянтно и до края не изпусна да се качи за 23-и път на подуим от Ф1. Колкото до дуела за върха Фетел така и не получи реален шанс да оспори лидерството на Ботас и така финландецът триумфира в Австрия.

Класиране при пилотите, топ 5:

1. Себастиан Фетел, Ферари - 171

2. Люис Хамилтън, Мерцедес - 151

3. Валтери Ботас, Мерцедес - 136

4. Даниел Рикиардо, Ред Бул - 107

5. Кими Райконен, Ферари - 83

Класиране при конструкторите:

1. Мерцедес – 287

2. Ферари – 254

3. Ред Бул – 152

4. Форс Индия – 89

5. Уилямс – 40

6. Торо Росо – 33

7. Хаас – 29

8. Рено – 18

9. Заубер – 5

10. Макларън - 2