От ръководството на Формула 1 обявиха, че през сезон 2022 ще има три спринтови състезания в съботните дни на уикендите. Пистите, които ще приемат трите спринта ще бъдат „Имола“, „Ред Бул Ринг“ и „Интерлагос“, като единствено бразилското трасе прие такъв и през 2021.

Оригинално спринтови квалификации трябваше да има и в Бахрейн, Канада и Нидерландия. Миналата година освен „Интерлагос“ спринтове приеха още „Силвърстоун“ и „Монца“.

Първоначално желанието на „Либърти Медия“ бе за шест спринтови състезания, но нежеланието на част от големите отбори да сторят това без промени в ограниченията на тавана на разходите провалиха тези планове. О този начин се стигна до това компромисно решение, което включва три 100-километрови надпревари, които отново ще определят реда на стартиране за същинското състезание в неделния ден.

За разлика от миналата година обаче цели осем пилоти ще взимат точки в спринта, а не както бе през 2021 – само трима. Победителят ще взима осем точки, вторият – седем и така до един за осмия.