Спортният шеф на Пирели Марио Изола предупреди, че структурирането на програмата за състезания през втората половина на 2020 г. трябва да се обмисли много добре. Необходимо е и възможно по-скоро да има поне някаква яснота, защото самото производство на гумите изисква доста технологично време.

Пирели вече прави гумите си за Формула 1 и Формула 2 в завода си в Слатина, Румъния. Само гумите за Формула 3 още се произвеждат в Турция, но всички заводи работят с изключително намален капацитет.

За производство и транспортиране на гуми за стартове извън Европа обикновено са необходими четиринадесет седмици подготовка

Затова се изисква от тимовете да заявят избраните от тях типове за конкретното състезание толкова далеч във времето преди неговото провеждане.

„При сегашните обстоятелства можем да внесем повече гъвкавост и да намалим продължителността на процеса на производство”, заяви Марио Изола. „Но въпреки това ще трябва да бъдем предупредени предварително, тъй като нашите фабрики в момента работят на празен ход.”

Гумите за част от отложените състезания вече са произведени, но не са транспортирани. Тези за състезанието в Шанхай, което трябваше да се състои на 19 април, но бе отложено, се съхраняват във Великобритания. Там са и продуктите за стартовете на пистата Сахир в Бахрейн и за Ханой във Виетнам. Голямата част от гумите за състезанието в Мелбърн бяха унищожени, тъй като бяха качени вече върху джантите, а след този монтаж не могат да се използват втори път.

Според Изола няма да е лесно да се осъществят идеите за няколко поредни старта например.

„Нашата логистика се прави за доставяне на 1800 гуми на състезание”, продължи Изола. „Ако трябва да изпратим 3000, ще са необходими повече камиони, контейнери, повече персонал и още място в падока. Всичко това трябва се програмира възможно по-рано.”