И двата болида на Макларън във Формула 1 ще трябва да изтърпят наказание от 15 позиции в Гран При на Азербайджан, потвърдиха от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА). До санкцията се стигна, след като отборът реши да смени турбочарджърите и други компоненти по двигателите на колите, управлявани от Фернандо Алонсо и Стофел Вандоорн.

Бивш пилот от Ф1: Още една неудачна година ще е загуба на врема за Алонсо

Макларън беше наясно, че преди уикенда в Баку техният партньор Хонда ще направи подобрения по фрапиращо проблемните си двигатели. Тимът беше подготвен за санкцията, която беше официално обявена и от ФИА.

Новите турбо и MGU-H генератора (който възстановява енергия от системата за отвеждане на изгорелите газове – б.р.) за двете коли са шестите, които Макларън  ползва през сезона, а допустимата квота е 4. Това значи, че Макларън получава автоматично едно от най-сериозните наказания. Отборът също така постави четвърти двигател и четвърти MGU-K генератор (който възстановява енергия при употребата на спирачките – б.р.), но тук санкции няма, защото всичко е в нормата.

Макларън къса с Хонда и право в обятията на Мерцедес

Тази година ФИА сви „вратичката” в правилника, която позволяваше на отборите да трупат резерв от двигателни компоненти и да изтърпят голямо наказание в рамките само на един уикенд. Сега ако пилот въведе по колата си повече  от един елемент по двигателя, който ще доведе до наказание, само последният  монтиран такъв детайл може да бъде използван в следващите стартове без да доведе до нови наказания.