Шефът на Рено във Формула 1 Сирил Абитбул заяви, че разбира напълно мотивите зад решението на Ред Бул да се откаже от техните двигатели и да премине към тези на Хонда за сезоните 2019 и 2020.

Сагата около решението на австрийския тим се проточи доста време, затова и „Л’Екип” запита Абитбул дали е усетил облекчение след приключването на чакането. „Хем е така, хем не е така. Ние чакахме за отговор почти година”, коментира шефът.

„През миналата година в Сингапур ние обявихме, че един ден ще приключим нашата колаборация. Очаквахме тази раздяла, след като Рено вече разполага със заводски отбор във Формула 1.”

„Перфектно разбираме, че Ред Бул ще търси друг партньор, за да си възвърне предишния статут.”

„Нашето партньорство с Макларън не е просто, за да си оправим имиджа. Доставяме им двигатели, защото е важно да разполагаме с два отбора заради събирането на данни. Колкото до интересите на компанията и от гледна точка на маркетинга, всичко започва и приключва с жълтите коли на Рено.”

Загубата на Ред Бул като партньор обаче ще има и ясни финансови очертания за Рено. Очаква се годишните приходи на французите да намалеят с по 25 хиляди евро. „Ще получаваме по-малко пари, но няма да имаме по-малко, които да харчим. Осигуряването на двигатели за Ред Бул изискваше средства, но не водеше до големи приходи. Раздялата с тях няма да повлияе на бюджета ни”, допълни Абитбул.