Техническият директор на Мерцедес във Формула 1 Джеймс Алисън отправи тревожен сигнал за всички конкуренти и претенденти за трона на четирикратните шампиони – и действащи такива - при конструкторите. След навъртяните общо 1040 обиколки по време на предсезонните тестове във Формула 1 британецът бе категоричен, че двигателят на колата дори не е близо до това да покаже какъвто и да е проблем.

Кими остави "скудерията" на върха и в последния ден

През 2018 година влизат нови рестрикции относно задвижващите блокове, като всеки пилот има на разположение по три двигателя с вътрешно горене (ICE), топлинни мотор-генераторни групи (MGU-H) и турбочарджъра (TC), а също така по две кинетични мотор-генераторни групи (MGU-K), енергийни хранилища (ES) и контролни електроники (CE).

Мерцедес не показа недостатъци при нито един от изброените детайли, докато същевременно по време на 8-те дни на тестове в Каталуня изпълни повече обиколки от всеки друг тим. Общият пробег, който световният шампион Люис Хамилтън и неговият съотборник Валтери Ботас навъртяха, се равнява на 4841 километра.

Алисън предупреди всички съперници с думите, че нито един елемент от задвижващата система „не е близо до завършването на пълния си жизнен цикъл”. „Осем дни на зимни тестове си е наказващ график. Всички ние тук на пистата и тези, които ни подпомагаха от заводите, чувстваме общата липса на сън”, каза шефът.

„Смятам обаче, че можем да погледнем към тези дни с известно задоволство, защото изработихме, планирахме, а после и изпълнихме много комплексна серия от тестове с немалко компетентност”, добави Алисън.

Сезон 2018 във Формула 1 стартира на 25 март с Гран При на Австралия.