Босът на Ред Бул Рейсинг – Хелмут Марко заяви, че отборите са в готовност сезон 2020 да започне в Австрия през юли, каквито информации се появиха в последните дни.

„Няма да бъде лесно, но ние сме готови да започнем сезон 2020 във Формула 1 през юли в Щпилберг. Ще е въпрос на логистика с всички отбори и пилоти. Надявам се да намерим решение да стартираме сезона в родната ми страна“, изказа надеждите си 76-годишният Марко пред Международната спортна прес асоциация.

До момента 9 състезания от календара бяха отменени. Никой не вярва, че това във Франция на 28 юни ще се проведе, но австрийците таят своите надежди, че тяхното ще се състои, макар и без публика.

„Нуждаем се от 3 седмици, за да се подготвим“, твърдят организаторите в Австрия.

Това означава, че до началото или най-късно до средата на юни трябва да бъде взето решение за Голямата награда на алпийската страна.

След новината, че масовият спорт в Австрия ще се възобнови от 1 май, спортният министър и вицеканцлер – Вернер Коглер разкри:

„Мога да си представя, че Щпилберг ще се справи с организацията на Гран при през юли. Ако ситуацията с коронавируса не се влоши отново, шансът за състезанието е жив.“

Хелмут Марко допълва:

„Близо до пистата има малко летище – Целтвег, където може да уредим чартърни полети. Въпросът е: дали всички хора, включително пилотите, персоналът и медиите ще бъдат тествани за COVID-19? И всички ли ще получат право да пътуват? Ако някой е с положителен тест, дали всички ще бъдат под двуседмична карантина?“

Той има увереността, че са възможни 2 състезания в Австрия.

„Можем да направим първото в неделя, а второто – следващата сряда“, завършва Марко.