Организаторите на Гран при на Саудитска Арабия във Формула 1 заявиха, че се гордеят с положените усилия за сигурността и човешките права на работниците, ангажирани по подготовката на предстоящия старт. Състезанието по уличното трасе в Джеда е планирано за уикенда между 3 и 5 декември и ще е предпоследен кръг от календара на Формула 1 този сезон.

Изпълнителният директор на Гран при на Саудитска Арабия Мартин Уитакър обяви, че в подготовката на трасето са заети близо 10 хиляди работници.

"Мисля, че се събират около 8 милиона работни часове, които са вложени в пистата. До момента не сме имали голям инцидент", каза британецът пред Reuters.

"Подлагани сме на редовни проверки от Формула 1. Те изпратиха свой екип тук, който да провери как се справяме. През цялото време сме под наблюдение. Горди сме да кажем, че работим изцяло в съответствие с националните регулации и тези на Формула 1, за да подсигурим спазването на човешките права на работниците", коментира Мартин Уитакър.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали заяви пред ВВС, че в договорите и със Саудитска Арабия, и с Катар за провеждане на стартове в най-престижната автомобилна надпревара са включени клаузи за спазване на човешките права на ангажираните работници.

Според Уитакър 40% от заетите по провеждането на състезанието на Голямата награда на Саудитска Арабия са жени.

"Това вероятно ще е първата писта във Формула 1 построена в последния момент. Извършва се невероятно количество работа, но трасето ще е готово. Няма съмнения в това", увери Мартин Уитакър.

Състезателният директор на Формула 1 Майкъл Маси също пристигна в Джеда на проверка, за да провери степента на готовност за състезанието.